Tuesday, March 15, 2011

ANUGERAH SUKAN NEGARA

salam... sekian lama tidak meng'update' blog saya ini. lantaran kesibukan menguruskan website sukan MEDIASUKAN menyebabkan blog ini terbengkalai buat seketika kerana masih mencari baki-baki ruang menulis.

baiklah sebagai permulaan semula sedikit previu Anugerah Sukan Negara 2010 yang akan berlangsung malam ini di hotel mandarin oriental (sebelah klcc)...

Ditaja oleh Telekom Malaysia untuk julung kalinya, anugerah kali ini dilihat antara paling sengit sejak beberapa tahun kebelakangan ini, sekali gus mencerminkan keupayaan atlit negara meneroka cabaran dunia.

Saingan getir dalam menentukan bakal pemenang terserlah dengan kehadiran tiga individu bereputasi besar yang mendahului senarai calon olahragawan.

Jaguh lumba basikal, Azizulhasni Awang dan ahli bina badan Sazali Abdul Samad serta bintang badminton negara Datuk Lee Chong Wei bersaing sesama sendiri dalam kategori yang pernah mereka ungguli.

Jika Azizulhasni melangkah ke podium tahun lalu untuk menerima anugerah 2009, Chong Wei dan Sazali memburu anugerah peribadi ketiga.

Chong Wei yang baru saja menjuarai kejohanan Seluruh England dengan menewaskan Lin Dan awal pagi ini, ditabal Olahragawan Kebangsaan pada 2005 dan 2008 manakala Sazali diisytihar penerima anugerah prestij itu pada 2000 dan 2006.

Melengkapkan senarai calon olahragawan ialah penjaga gol hoki negara, S. Kumar, pakar karate R. Puvaneswaran, raja skuasy Mohd Azlan Iskandar dan peserta bowling, Alex Liew.

Apakah ada di kalangan mereka yang mampu memecah penguasaan Chong Wei, Azizulhasni dan Sazali?

Anugerah Olahragawati Kebangsaan 2010 pula dijangka menjadi rebutan enam penjuru membabitkan empat pemenang pingat emas Sukan Komanwel.

Senarai pencalonan diketuai Olahragawati Kebangsaan sebanyak tujuh kali, Datuk Nicol Ann David.

Ratu skuasy dunia itu ditemani tiga lagi pemenang pingat emas Sukan Komanwel, iaitu penerjun muda Pandelela Rinong, peserta gimnastik berirama, Elaine Koon dan penembak negara, Nur Suryani Taibi.

Melengkapkan senarai pendek pencalonan ialah pakar wushu, Chai Fong Ying dan peserta karate-do, Lim Lee Lee.

Apakah Pandelela mampu menjadi penerjun pertama dalam sejarah menerima anugerah itu atau Nicol menjarakkan diri daripada pencabar lain dengan anugerah kelapan secara peribadi?

Bagi kategori pasukan, skuad hoki lelaki kebangsaan yang mencipta sejarah mara ke final Sukan Asia di Guangzhou menjadi pilihan hangat manakala pasukan skuasy wanita dilihat calon terbaik kategori pasukan wanita.

Sebagai menghargai sumbangan mereka dalam arena sukan tempatan dan dunia, beberapa individu dikenal pasti menerima anugerah kepemimpinan dan anugerah khas.

No comments:

Post a Comment

your comments is valuable..