Saturday, February 28, 2015


im sure its not new for some sports practitioners, its been in one local english newspaper last year, just want to refresh it so you will know that its still a question mark where the money goes, but for sure it will be a good news for some sports lover, especially for those who always follow their development.

after about 7 years, finally its president was suspended. after doing an unnecessarily thing, shifting the association's money to an unprofitable thing, and the worst is - THE MONEY IS MISSING.

"the special committee about the missing 3.8 million has lodged police report last year. and based on investigation the president is one of the companies director. so the agm's on june has decided to suspend the president from his duty until the case resolved," the source said.

according to her at the moment the association still communicate with police and anti corruptions body to get updated about the investigation.

"the missing money has been questioned since 2008 when the committee was formed, to get back from where it goes,"

but since that committee are not doing serious job, the president still continue his job until last year, just like nothing happened in the association.

ironically, he still doing his job as the asian's president as well as international association governing board members.

"we are transforming our association to be more better, we dont know where's the money, what we want to know is whether the company can return the money or not,"she added.

"probably its not a corruption, but more likely is abuse of power,".

regarding the next agm which will be on june this year, she said the association will discuss with sports commisioner whether the president can retain his position or not.

"the cased still under investigation, its not a final decision to make any punishment, that why its only suspended from duty, not expel from association,"

when asked why take a long time to make a decision of suspension, she said maybe the new 2012 exco's have more responsibility than the previous one. because its not a personal money, it is association money, a welfare for the athletes.

its not easy to get back the confidence, especially from the sports ministry or maybe NSC, but hopefully they try their best to improve it for the benefit of their athletes.

** im sure u know the president.. dont know? you guess...

Tuesday, February 24, 2015


exactly about a month ago (25 jan).. history in malaysian hockey was created. winning first ever trophy at international level when they beat poland in final world league hockey round 2 which held in singapore.

however, the expected champion struggle in semi final before won against japan in the shoot out stroke...

currently malaysia is preparing another international tournament, the azlan shah cup which will be held at ipoh, perak on april before competing world hockey league 3rd round at belgium in june.

watch the moment when malaysia beat poland 8-0 in final. how arrogant the polands captain a day before, saying that they have no fear and highly confident to beat malaysia.

u can also find it HERE for clear visual.


Auto rickshaw or 'BAJAY', one of the most popular transportation in the city of Jakarta, Indonesia


from the name sound's like normal. or even you never think about it. or in ur mind its all refer to sports athletes. well, it might point to athletes, But normal person can also be like this. especially whos always wearing shoe. ie. travelers, backpackers or outdoor activities person. and it could be worse, until can spoiled ur mood . Because - its part of infection.

Let see what it is all about.

Athlete's foot (also known as ringworm of the foot,[1] tinea pedum,[2] and moccasin foot[3]) is a common and contagious skin disease that causes itching, scaling, flaking, and sometimes blistering of the affected areas. Its medical name is tinea pedis,[1] a member of the group of diseases or conditions known as tinea, most of which are dermatophytoses (fungal infections of the skin, hair, or nails), which in turn are mycoses (broad category of fungal infections).[4] Globally, athlete's foot affects about 15% of the population.[3]
Tinea pedis is caused by fungi such as Epidermophyton floccosum or fungi of the Trichophyton genus including T. rubrum,[5] T. mentagrophytes,[6] and T. tonsurans (more common in children).[7] These fungi are typically transmitted in moist communal areas where people go barefoot, such as around swimming pools or in locker rooms, and require a warm moist environment like the inside of a shoe to incubate.[7] Fungal infection of the foot may be acquired (or reacquired) in many ways, such as by walking in an infected locker room, by using an infested bathtub, by sharing a towel used by someone with the disease, by touching the feet with infected fingers (such as after scratching another infected area of the body), or by wearing fungi-contaminated socks or shoes.
Infection can often be prevented by keeping the feet dry by limiting the use of footwear that enclose the feet, or by remaining barefoot.[8] The fungi may spread to other areas of the body, such as by scratching. The fungi tend to infect areas of skin that are kept warm and moist, such as with insulation (clothes), body heat, and sweat. However, the spread of the infection is not limited to skin. Toe nails become infected with fungi in the same way as the rest of the foot, typically by being trapped with fungi in the warm, dark, moist inside of a shoe.
To effectively treat athlete's foot, it is necessary to treat the entire infection, wherever it is on the body, until the fungi are dead and the skin has fully healed. There is a wide array of over the counter and prescription topical medications in the form of liquids, sprays, powders, ointments, and creams for killing fungi that have infected the feet or the body in general. For persistent conditions, oral medications are available by prescription.

btw.. i paste it from the most referred website which is wikipedia. u can read more from HERE - ATHLETE'S FOOT .

or maybe some trusted website

or just asked for help from mr google. there is many useful website u can refer.

so... just remember to take care of ur foot... otherwise it can spoiled all ur travelling mood..

Wednesday, February 18, 2015


Chao Phraya River  or 'Menam Chao Phraya', the longest and major river in Thailand. The 372 kilometers river flow from north to Gulf of Thailand through Bangkok, capital city of Thailand.



the first thing in ur mind when you out for travel of course is where to sleep. when there is many choice of place and option, you will choose a better and comfortable.

but in some travelers mind is - are there a place to sleep? and whether its suits you or not.

nowadays 'the world is at your fingertips'... including to find an accommodation. just click and choose. a website like (most popular website), tripadvisor,, trivago, asiarooms etc. is where you can find place to stay and save ur time when you reach the place.

but sometimes the place is differ from internet compare to actual views, or you dont have a clear picture when you search a place through internet and when you at the real place.

This is where you have other option which is to just go and find when you reach the place or in other term - walk in. where you have better option, better view suits with you, and comfort with your style of living.

BUT, walk-in to find accommodation for me is not suitable for family especially with quite a big number of people. you will just waste time, tiring them indirectly eliminate the holiday mood.

so, bare in mind when you travel with family, just make sure u do a pre booked hotels first. whether the place is suits with you or not, its number 2. or u can try booked for 2 nights. once u reach there place you can think to continue next few days or try find other places / hotels if u want.

Walk-in hotels very suitable for backpackers or non-family travelers, or small family, or maybe when u travel by car, which you don't have to rush, can relax, go hotels by hotels, choose the cheapest rate and with the views u like or at the main attraction areas.

most of people in their minds is - is there still a room? especially when it comes peak days eg. public holidays or school holidays. don't worry, every tourist attraction area or i can say every place in the world - there must be a place to stay and no such word like 'all place fully booked'. trust me. there will be a place to sleep.. just that whether u like it or not, or whether still have a choice or just pick anything in front u.

one more thing... if u already know the place, u know the area, u know already the hotels, and u know that the hotels / resorts is people's choice, and u worried about full booked, then i suggest do a pre-booked or just booked early. this things happen to a place like family resorts where many families like to go.

in my observation:

Pre-booked advantage
- save time
- discount / offers from website
- complete package eg. tours
- complete description about hotels eg 2 stars, 3 stars or with wifi, swimming pool or not

- dont know the real place  / areas
- can't imagine hotel areas inside and outside (even its provide map)
- strict rules eg number of pax in one room
- limited hotel offers eg cheap rate with no breakfast

- many choice
- cheapest rate comparison
- can choose better area
- choose better views
- choose better hotel offers

- a bit tiring
- a bit time wasting

what ever it is, pre booked or walk in depends on where u go, whether its suitable if u do pre-booked or walk in. example if u go to langkawi island, my opinion just go and find there. there is so many hotels, resorts, homestays, guesthouse etc.. after all it is ur own country.. just think the areas u want to go and just walk in, choose which hotels u want. other example, if u go to vietnam for first time, its not ur country, u affraid of being cheated, then it is better u do a pre-booked accommodation. and u dont need to waste ur time.

and going outside ur country, will be different in each other country... it is yourself, your choice, and you choose... happy holiday and happy traveling!

Tuesday, February 17, 2015


an areal view of hard rock hotel sentosa at sentosa island, Singapore taken from Singapore Cable Car 


Tah macam mana aku boleh terfikir nak coret benda ni. Kadang fikir tak logik dek akal, tapi kalau kau boleh olah info merepek macam ni betapa ia mampu membahagiakan dan menyenangkan orang lain. Bukan apa, cuba kau fikir setiap hari berapa ramai menuju ke arah airport? Ramai bukan? Tapi tak semuanya pergi ke airport dengan senang lenang. Ramai juga kene sukat perbelanjaan ke airport sahaja. Tau je lah airport tu bukan dekat pusat bandar. Tambahan bila bergerak dalam bilangan ramai atau berkeluarga.

Ok tanpa banyak mukadimah, aku senaraikan beberapa cara untuk ke airport. Dan aku ambik contoh dari pusat bandar Kuala Lumpur. Tempat lain bergantung kepada akses akses yang ada.

1. Naik bas
2. Naik teksi
3. Naik erl
4. Naik motor
5. Naik kereta sendiri
6. Ada tukang hantar

1. Naik bas (anggaran)
Untuk ke airport kalau naik bas dari kl adalah melalui KL sentral. RM9.00

2. Naik ERL
ERL ada dua jenis perjalanan. sama ada KLIA Express atau KLIA transit. Stesen bermula di KL Sentral dan berakhir di KLIA2.

KLIA Express adalah tren laju satu perjalanan terus dari KL Sentral ke lapangan terbang KLIA / KLIA2
KL Sentral > KLIA / KLIA2 = RM35.00

KLIA Transit pula ialah tren henti-henti di beberapa hentian yang ditetapkan. perjalanan ke airport yang paling popular selain dari KL Sentral ialah dari Bandar Tasik Selatan dan juga Putrajaya.
Bandar Tasik Selatan > KLIA / KLIA2 = RM26.50
Putrajaya / Cyberjaya > KLIA / KLIA2 = RM6.20

3. Naik teksi
Teksi bajet.
KL > KLIA / KLIA2= ave RM80.00
Teksi Eksekutif (mpv biru)
KL > KLIA / KLIA2 = ave RM140.00

4. Naik motor
Isi petrol 5 ringgit. Dan terus ride dari kl ke klia / klia2. Masuk paking dan chow.
( yg ni aku tak mau ulas banyak, aku tak sarankan. korang paham sendiri je. Nak keluar dari kl kan? Atau oversea kan?)
Melainkan jiwa korg kental. Tapi gerenti korang akan bertaubat lepas tu. Dan ride moto hanya terpakai untuk sorang sahaja. dengan perjalanan yang agak jauh dan keselamatan menjadi tanya tanya.

5. Kereta Sendiri
Memandu menggunakan kereta sendiri juga adalah antara pilihan baik terutama bagi mereka yang bergerak secara berkeluarga / ramai. Cuma anda perlu bersedia untuk membayar harga parkir kereta yang mahal terutama jika anda keluar melebihi 4 hari. sebab rasanya berbaloi lagi naik teksi. tak penat memandu. just relax.

Bagaimanapun terdapat parkir murah yang agak jauh dari lapangan terbang utama KLIA. apatah lagi kalau KLIA2, lagilah jauh. lokasinya sebelum sampai ke KLIA akan ada simpang menghala ke concord hotel sepang. ada parkir awam terbuka. memang agak murah. tetapi dari sudut keselamatan menjadi tanda tanya. shuttle bus juga disediakan. cumanya sekiranya ketika anda kembali semula ke Malaysia, dan tiba selepas waktu jadual shuttle bus, ia akan menyusahkan kerana anda terpaksa mengambil teksi untuk ke kenderaan anda. mengikut kiraan kasar aku lebih kurang begini:
petrol : RM50 (pergi balik)
tol : RM10
parkir : bergantung kepada jumlah hari dan kawasan parkir.

6. Ada Tukang Hantar
Ha yang ni paling best kot. kau tak payah buat apa. duduk je. tau-tau dah sampai. ini biasanya menggunakan khidmat ahli-ahli keluarga mahupun rakan. tapi tak boleh amalkan selalu. sebab kadang-kadang orang meluat sebab kene jadi drebar. kalau nak buat selalu pun biar orang yang berbeza. tapi adat menumpang, kene la isi minyak dan bayar tol. pastu sikit duit makan tukang hantar.
jadinya aku congak lebih kurang begini:
pertol kebiasaan : RM50
tol : RM10
makan minum : RM20
jumlah: RM80 (menarik tak?)

So kesimpulannya mana yang korang pilih? ok aku buat kiraan contoh. contoh dari Kuala Lumpur (yang lain bergantung kepada kedudukan korang dari mana)

3 orang backpackers. (anggaran)
- naik teksi ke KL Sentral : RM 15
- Bas dari KL Sentral ke KLIA / KLIA2 : RM27
total : RM42 (sehala)

atau sekiranya mereka memilih untuk menaiki ERL.
- teksi ke KL Sentral : RM15
- KLIA Express > KLIA /KLIA2 : RM105 (3 orang)
total : RM120 (sehala)

atau mereka memilih terus menaiki teksi ke KLIA /KLIA2
Teksi budget > KLIA / KLIA2
total: RM80 (sehala)

atau mereka mahu memandu ke putrajaya dan menaiki ERL di putrajaya
petrol kereta : RM40 pergi balik
KLIA transit > KLIA / KLIA2 : 18.60 (3 orang)
parking kenderaan di putrajaya sentral (kiraan 5 malam) : lebih kurang RM30
total: RM88.60 (sehala) + 18.60 perjalanan KLIA transit balik semula = 107.20 (pergi dan balik)

jadi... mana yang korang pilih? kadang-kadang kita nampak mudah tetapi ianya tanpa sedar menyusahkan. kadang-kadang ianya nampak susah tapi menyenangkan. tepuk dada tanya selera, pilih mana yang rasa sesuai dengan kehendak kita semasa nak bergerak x kira la ketika itu kita travel berseorangan, berdua atau lebih. jika perjalanan kita berkeluarga faktor keluarga juga perlu diambil kira, asalkan tidak membebankan ahli keluarga. terus memandu dan simpan kenderaan di airport mungkin?

yang penting buat kiraan dahulu sebelum bertolak. kira baik-baik mana sesuai. lihat juga berapa banyak barang yang kita bawa. adakah sesuai jika kita menaiki bas? atau konon kita nak berjimat naik bas tetapi kita telah susahkan diri dan keluarga kita? ambil saja contoh jika ke kl sentral kos teksi berapa? kira juga berapa ramai naik bas. yang penting semua selesa.

aku? sedikit sebanyak belajar dari pengalaman ke airport sebelum ni... pendek kata setiap tahun aku akan melakukan perjalanan ke airport. makanya kesimpulannya setelah melalui situasi begitu tak kira dari segi travel seorang ataupun lebih, termasuk apabila bergerak berkeluarga, makanya aku lebih selesa untuk memilih menaiki teksi sahaja, melainkan jika aku berseorangan, aku akan menaiki KLIA express. yang penting perjalanan menjadi mudah dan tidak memenatkan.

aku bagi contoh mudah lagi... kau dapat berjimat sehingga keseluruhan hanya RM65 menaiki kenderaan selain teksi, tetapi terpaksa melalui pembuangan masa dan tenaga, jadi apa lah salahnya tambah RM15, naik teksi, sit n relax. dan sampai ke airport dengan pantas.

TETAPI... sekiranya kau sedang kesuntukan masa, mungkin terlewat, cadangan aku tak kira la berapa ramai sekalipun, naik lah KLIA Express. kau tak payah fikir jalan jem dan sebagainya...

Bagaimana pula perjalanan balik Airport ke rumah? yang ni bergantung kepada situasi. sebab biasanya bila dah sampai airport balik dari luar tu korang dah malas nak fikir apa lagi, tau nak balik je. betul tak? jadinya buat keputusan yang tepat dan tak menyusahkan.

baru-baru ni aku cuba buat kelainan, perjalanan keluarga, naik kereta, parkir di putrajaya sentral dan naik KLIA transit ke KLIA2. mengikut kiraan asal semuanya nampak ok. dengan total kira-kira RM110 untuk 5 orang pergi dan balik. kira rendah kos ni. TETAPI... waktu perjalanan pulang kapal terbang mengalami masalah, flight delay 3 jam, dan kami sampai di KLIA2 kira-kira jam 2 pagi. ERL dah tido. nak tunggu airport sampai pagi, masih terlalu awal. jadi kami mengambil keputusan naik teksi dari airport ke putrajaya sentral untuk mengambil kereta. dengan bilangan 5 orang, airport takkan kasi korang naik teksi bajet, maka mau tak mau, dengan penat dan nak cepat balik, kami naik teksi biru eksekutif. walaupun guna meter, korang tau je la berapa laju meter dia gerak + cas lepas tengah malam. KLIA2 ke putrajaya sentral je dah kene RM120 tambang. belum kira petrol, tol dan penat kau drive lagi nak balik rumah. maka kiraan tu menjadi meleset, disebabkan faktor-faktor yang tidak disangka-sangka itu.

oleh itu buat pilihan tepat, dan kau pun dapat holiday dengan aman.


Sunday, February 15, 2015



ini cerita lama. kira macam #throwbacklah. saja-saja nak kongsi. daripada terbiar dalam hard drive.

ok... kali ni aku nak bercerita pengalaman manis, pahit, tawar, masam, kelat, 3 rasa, semua ada... pendakian ke gunung irau. gunung irau ni letaknya di cameron highland.

boleh search sini , sini , atau cari saja dekat encik google...

trip ni sebenarnya dirancang secara tak sengaja, dengan tujuan training. sebab tak lama lepas tu kami naik kinabalu. kira training tempat sejuk lah. benda ni februari tahun lalu. kalau korang rasa orang macam aku tak mampu mendaki. haa ni buktinya.

kami pergi 4 famili, aku, dan 3 rakan iaitu junaidi (RD), eddy dan zaidy (MD). walaupun irau boleh kami pilih untuk bermalam (dengan rehat yang mencukupi) tetapi kami pilih untuk turun pada hari sama.

memulakan pendakian kira kira 9.00 pagi. agak lewat. nak bersiap mengambil masa, nak ke tapak permulaan pendakian juga mengambil masa, nak sarapan lagi... bercerita mengenai sarapan, aku rasa memang aku dah silap ambik sarapan iaitu meehoon goreng dengan ayam goreng bertatahkan sambal nasi lemak.. ppeeerrgghh... yg lain semua ringkas-ringkas. bekalan ke irau pun pada aku agak kurang memberi kesan positif sebagai contoh sandwich, kek, roti... air aku bekalkan 100 plus manakala yg lain ada juga bekal air mineral (INI SEMUA TIDAK MEMADAI).

ok.. untuk ke irau terlebih dahulu kena mendaki guna kenderaan ke tapak permulaan iaitu di pintu masuk  mossy forest ( hutan berlumut). untuk ke situ laluannya adalah ke ladang teh BOH di brinchang. perjalanan ke atas menaiki kenderaan agak mengambil masa... sesampai di situ boleh park kenderaan dan mulakanlah.. kami naik berenam aku, RD dan anaknya haykal, Eddy dan anak perempuannya serta MD. yang mak mak budak serta kanak-kanak lain ada aktiviti petik stroberi mereka di cameron.

macam biasa semangat aku amat tinggi apabila memulakan pendakian.. mungkin kerana nampak awalan dia macam senang. meniti tangga-tangga cantik. pendek je pun... sehinggalah ke permulaan offroad, rasa macam ok je. tambahan cuaca sejuk dingin. tetapi aku rasa 30 minit je kot... apabila aku mula merasakan perubahannya....

1. kitaran nafas aku agak kurang stabil. mungkin kesan cuaca sejuk.
2. disebabkan itu aku mudah berasa penat. mungkin sebab bila sejuk aku agak semput.
3. kepala lutut kiri aku mula rasa macam sengal. mungkin kesan sejuk.

jadi aku terpaksa mengawal langkah, bagi mengelakkan sesuatu terjadi kat lutut aku (lutut nak pakai lama weh). jangkaan aku mengenai track ke gunung irau juga ternyata 500 peratus meleset. apabila cabaran dia bagi aku sudah mencapai tahap ekstrem. apabila bukan sahaja terpaksa melalui trek naik turun naik turun gunung, tetapi juga trek yang tidak stabil seperti batu-batu dan akar-akar menyukarkan kaki untuk melangkah. dan aku boleh kategorikan ia bukan mendaki tetapi juga memanjat. kekuatan tangan diperlukan juga untuk membantu memanjat (mendakilah). tetapi jika melihat kepada keindahan hutan berlumut ni aku rasa kepenatan itu mungkin sedikit hilang. kesempatan juga digunakan untuk mengambil gambar yang jarang kita dapat di hutan lain. tetapi itu mungkin bagi orang lain, bukan bagi aku, apabila masuk sejam lebih perjalanan, aku terpaksa melupakan kecantikan hutan itu dan kamera tersimpan saja dalam beg. penat teramat... pergerakan semakin perlahan.. air 100 plus juga tidak banyak membantu. nak patah balik tak berani sebab sorang je. tambahan aku harus melengkapkan latihan ini. kalau tak macamana nak naik kinabalu jika semangat tidak ada. maka aku gagah la juga. adakala aku ditemani adakala aku keseorangan. aahh lantaklah janji aku sampai ke puncak.

aku juga bernasib baik sebab ada kumpulan-kumpulan terkemudian dari kami yang memanjat. jadi bila masa aku keseorangan, tanpa sedar ada yang memotong, lega sikit hati, ada lagi kat belakang.

ok setelah lebih kurang 3 jam pergerakan aku, kami sampai di mini irau, atau irau yang kecik la. aku paling terakhir dalam kumpulan kami. dan aku rasa anak RD haykal dan anak eddy yang aku panggil kakak serta la 3 orang ni dah puas berehat lebih 20 minit rasanya apabila aku tiba di mini irau. makanya belum sempat aku nak melepaskan penat, pendakian ke puncak irau diteruskan. adoiii...

bukit kedua atau mungkin gunung kedua itu turut memberi cabaran buat aku atau orang yang macam kategori aku yang mudah pancit. aku hanya sampai ke puncak irau menjelang 3.00 petang, ketika orang lain sedang enak menikmati bekalan makanan.

kira-kira sejam lebih berehat, pendakian turun bermula. ada kumpulan-kumpulan yang tinggal terus di puncak untuk melihat pemandangan pagi dari puncak irau. memang cantik. tapi kami memilih untuk turun.

turun juga ada cabarannya. terpaksa menahan kekuatan kaki takut-takut terseliuh. aku yang kepenatan gagahkan juga. demi sebuah pengalaman. dipendekkan cerita, aku hanya berjaya keluar ari mossy forest lewat petang kira-kira 6.30 petang. itu aku rasa memang getir bagi yang malas melakukan latih tubi. aku kira hampir seminggu jugak aku gagal berjalan dengan baik kesan dari kesakitan mendaki.

tapi ia memang sebuah pengalaman. bukan omong kosong. at least aku dah sampai, walaupun cara aku sampai itu mampu buatkan orang ketawa.

ps: untuk lagi gambar menarik dan cerita penuh irau boleh terus ke blog sahabat aku di SINI.


Myanmar residents in a street in Yangon.  Myanmar / September 2013

Friday, February 13, 2015


assalamualaikum.. memang seputar harian itu berlalu pantas tanpa disedari. lantaran kita terlalu mengejar masa itu untuk mencapai apa yang dihajati. sehinggakan apa yg harus dilakukan tertinggal begitu sahaja.

tetiba aku tergerak hati nak cerita pasal hal ni... tambahan hidup di kota metropolitan, yang sentiasa dihambat dengan paksaan untuk seiring dengannya. walhal semua masyarakat kota tahu ianya jelas semakin tidak seimbang. apabila rakyat sendiri sudah semakin sukar untuk mengejar kepesatan pembangunan.

tapi tak mengapa.. boleh la aku kongsi kongsi sikit bagaimana nak urus kewangan / pendapatan dengan baik, atau sekurang kurangnya hampir baik - #caraaku.. alhamdulillah ternyata ianya memberi sedikit kelegaan untuk terus berjuang di bandar penuh cabaran ini. Dan perkara ini memang sepatutnya jadi perkara yang common, melainkan kita sendiri yang jadikannya luar biasa.

Sekiranya kita makan gaji, pertama sekali bila dapat gaji jgn terus fikir benda lain. Perkara pertama harus dilakukan dan dalam tempoh kurang 5 hari - bayar segala hutang piutang. Dari sebesar besar loan rumah / kenderaan, sehingga sekecil kecil bil utiliti. Tak kira lah walau sekalipun gaji tu terlalu awal dari sepatutnya, macam gomen, kadang baru dapat gaji hari ni, dua minggu tak sampai gaji lagi. Maka teruslah settlekan hutang tu dulu.. Kenapa? Trust me, kalau x buat, kebarangkalian itu sangat tinggi untuk menghalakan duit ke arah yang tidak sepatutnya (ye lah duit dalam tangan kan).. X percaya? Disiplin? Boleh peram duit tu? Kehkehkeh.. Kena faham duit tu bukan baja.. Boleh tumbuh tumbuh... Oleh itu langsaikan mana patut.. Ada lebih then baru lah kita fikir selanjutnya apa rancangan. 

Seterusnya, Pastikan hutang tu x lebih 60 peratus dari jumlah gaji. Kalau rasa gaji 2 ribu, sekurang kurangnya baki bersih buat belanja lepas tolak hutang biarlah 800 ringgit. At least boleh la bajet bajet untuk makan. Dan paling istimewa bole la buat balik kampung atau kirim lebih sikit kat orang tua.

Ni mustahak. Ukur baju di badan sendiri. Rajin rajinkanlah berdiri didepan cermin, perhati atas sampai bawah. Kalau rasa pendapatan tu layak untuk sebuah kereta myvi, maka myvi lah jawapannya. Kalau viva lagi bonus, ada lebihan belanja bole buat makan mewah skali sebulan contohnya. Bukan untuk menidakkan keinginan, tetapi biarlah ia berasaskan kepada kemampuan. Takut bila terlalu mengikut kehendak, perut dicerut, kenderaan pun x bergerak, sebab duit dok abis bayar kat kereta. Kalau rasa keinginan tu tinggi sangat, guna pendekatan seperti di bawah:

Cari pendapatan tambahan. Yang ni memang penat. Tapi pulangannya kalau kene gaya berbaloi. Makanya jiwa pun sedikit lapang. 3 bulan sekali boleh la keluar berjalan makan angin walau setakat port dickson. Boleh la rilekkan fikiran. Tak kira lah cara mana datangnya pendapatan tambahan tu yang penting halal dan berkat. Contoh jual beger ke kerta ot ke berniaga kecil kecilan ke.

Tetapi kesinambungan dari perenggan atas ada sedikit pantangnya. Iaitu pastikan pendapatan tambahan tu buat melegakan urusan harian, atau sebagai tambahan untuk rancangan kedepan contoh kalau nak bercuti. Bukan pendapatan tambahan tu untuk menambah beban hutang secara tetap. Maksudnya duit tu bukan untuk tambah loan bagai. Bahaya. Nama pun pendapatan tambahan dan sampingan, maka tidak bersifat kekal, bila bila masa boleh hilang. Makanya kalau nak berhutang tu pakai duit gaji, manakala pendapatan tambahan buat melancarkan lagi urusan harian.

Dan yang last sekali, paling king dari yang atas ni semua, yang ramai masih tak percaya, dan seolah menidakkan kuasa Tuhan, iaitu mencari keberkatan orang tua. Ini belum apa apa dapat duit dah fikir nak enjoy, tanpa fikir mereka yang bersusah payah besarkan kita sampai kita mampu berdikari walaupun keje biasa biasa je. Kadang pelik, bila ditanya jawapan kliche - " ala mak.. X cukup belanja makan. Dapat gaji habis bayar hutang "... Adoi... Apa gila punya jawapan.. Ko bayar kereta sampai 500 sebulan boleh tapi nak bagi 50 ringgit kat orang tua pun susah? Belajar mencari keberkatan beb, Percaya kepada rezeki. Doa orang tua tiada hijab. Diorang dapat duit rasa hati lapang, gembira, bersyukur tu pun bakal bagi pulangan kat kita secara tak langsung. Itu belum lagi kalau diorg cium duit tu, mengucap terima kasih, mengucapkan syukur dan sebagainya. Percayalah, pasti ada pulangannya. Sebab tu kita kena bahagiakan orang tua supaya dapat membahagiakan diri kita. Biasa biasakan diri bersedekah kepada keluarga. Pulangannya pasti berlipat ganda, hati pun tenang. Tak percaya? Alami sendiri. Kau berat membahagiakan keluarga, diri kau pun akan sentiasa rasa tak selesa dan memanjang tak cukup.

Sedikit sebanyak apa yang dapat aku kongsikan untuk pembaca sekelian. Berdasarkan pengalaman hidup aku sebagai hambaNya. Alhamdulillah walaupun aku tak kaya tapi aku tenang kerana dapat menguruskan kewangan dengan baik. Dan alhamdulillah rezeki tak pernah putus. Aku juga dapat melapangkan diri sekali sekala untuk keluarga walaupun kerja harian sibuk.

Mungkin ada lagi perkongsian yang tidak tercatat. Aku lupalah tu gamaknya. Maklumlah masa idea tu datang aku cuma sempat buat 2 perenggan je. Tau je lah manusia macam aku ni bukan terlalu sibuk, tapi norma tugas seharian tu terlalu membataskan aku untuk menghadap blog aku ni. Ni pun aku sambung tengah malam. 

Tapi takpe, semoga sedikit sebanyak dapat membantu mengurus kewangan anda lebih baik lepas ni. Mungkin setiap orang berbeza caranya, aku sekadar berkongsi, nak ikut terserah, tak nak itu masing masing punya cara. Kerana ini adalah sebahagian pengetahuan am, Automatik dan common sense yang semua harus tahu. Dan ini juga #CARAAKU.

Ps:  mungkin rakan seIslam perlu ingat. Apapun pokok utama wajib percaya kepada kuasa Allah. Jangan sehingga perbuatan itu seolah menidakkan kuasaNya. Jadi setiap perbuatan tu harus ikhlas keranaNya, dan wajib percaya rezeki tu datang dariNya. Kita hambanya hanya berusaha.