Thursday, September 24, 2015

PETAKA BASIKAL BUKIT



sebenarnya kes kes penganjur gagal ni bukan sekali, tetapi dah byk kali sejak aku kira bila suksesnya mtb jamboree malam di melaka 2009 lalu.. masa tu mtb baru nak naik balik.. ramai rider, semua bedal jalan.. aku tak terkecuali.. masa tu duke highway aku masuk, mex highway aku pernah masuk skali jugak malam, malahan mrr2 tu jugak aku pernah try.. (route pagi mex bulatan pandan turun ke bukit jalil sambung mrr2 sampai kg pandan).. ko bayangkan betapa bahayanya especially mrr2, dah le kayuh sorang, angin kereta lori moto suma sapu selamba sampai bergoyang badan..

bila komuniti berbasikal ni bertambah, penganjuran pun mcm cendawan tumbuh, sana sini org nak menganjur perlumbaan.. ok tu memang ok, rider pun syiok ada jadual event, tapi bila sampai satu tahap lebih fikir untung dan glamer dari passion, maka bermulalah episod kegagalan.. ibarat buat syok sendiri, banyak kekurangan dan lain lain.. paling nampak failed bila kata takde sponsor atau sponsor x cukup, then kau anggap bende tu macam saja saja buat je.. padahal patutnya dari awal la tak payah gebang gebang.. jadi rider pun x letak harapan tinggi kan... ni tak, mau rider x mengamuk, kau janji macam2 belakang kau x tunaikan, pastu aku dengar ada pulak yg kene jadi kambing hitam..


lagi satu hal konon lah.. pengalaman terlalu baby, event dah digelar acara international, tapi management x berapa cantik.. baru sukses sekali kau dah letak keyakinan terlalu tinggi konon sukses lah selamanya.. tapi tang ni aku x boleh cakap byk, untung nasib sesuatu acara tu pun bukan tentu cerah.. tengok la dulu ironman langkawi, bukan main gah.. belakang lepas 3 / 4 tahun stop.. sbb budget dah tak dpt.. gila kau tiap2 tahun bajet besar.. mana larat beb.. tapi oleh kerana lesen tu lesen ironman dunia, dan memandangkan ianya event dinanti, ironman dunia handle 100 persen tahun lalu lepas di berhentikan lama.. ok lah tu.. cuma masalah basikal ni bukan ada international support, sendiri punya kan.. so aku rasa mungkin lepas ni rider pun macam tawar hati nak join.. cuma bila dah jadi camni, yang lain lain tu ambik iktibar, buat lah berapa plan pun, janji rider tak mengamuk belakang hari.. bab complete race memang la kalo dah jadi akan complete jugak cuma bab welfare rider tu yang bikin hangin..


ni lagi satu coming International mtb kat langkawi bulan depan.. memang dah prestij, but at last pull out jugak.. suma gara gara x cukup bajet aku rasa (alasan paling logik).. masalahnya ramai rider dah bayar fee, dah beli teket kapal terbang, dah booking hotel dan pelbagai belanja lagi.. kalau boleh refund pun setakat fee je la.. yang lain burn je gitu.. maka berputih la mata lagi..

susah nak agak zaman ekonomi tawar abis ni.. sekelip mata keputusan berubah. cumanya aku harap kes kes membatal event atau event macam haram tak merosakkan passion rider rider beskal kat malaysia ni.. sbb memang aku akui layan cross country memang syiokk beb..



nah layan pakej berita baeekk punya oleh member aku yg pergi batu kurau itu hari.. harapan dia yg berbunga bunga hari pertama terus jadi pahit sehingga penutup.. event tak habis pun dia blah.. mau tak.. semuanya serba tak ada.. nak maklumat pun payah.. tak pe layan dulu..

sambil sambil tu mentari belia dan sukan aku fikir sudah mula kan langkah awal memastikan jelajah le tour de langkawi berlangsung juga tahun depan memandangkan penganjur yang sama dengan limbc dikata menarik diri juga.. hhmmm sebelum-sebelum ni ok je.. mcm ada masalah ke organiser ni..


Wednesday, September 16, 2015

16 SEPTEMBER - PERKARA 20



salam...

hari ini 16 september.. sekali lagi mengingatkan kita tentang penubuhan Malaysia 52 tahun lalu. apakah perjanjian-perjanjian mahupun memorandum-memorandum yang ditandatangani negara terlibat dalam pembentukan malaysia ketika itu. antara Tanah Melayu dan 3 negara waktu itu iaitu Singapura, Sabah dan Sarawak, hanya 2 negara borneo masih kekal dalam Malaysia. ada aku pastekan perjanjian 20 perkara sabah kira-kira 5 tahun lalu. baca SINI. tapi waktu itu aku masih kurang memahami apakah perjanjian itu sebenarnya.

kini aku rasa aku lebih faham perkara 20 itu dan keuntungan mahupun kerugian antara pihak-pihak terlibat. walaupun ada kenyataan-kenyataan mengatakan bahawa perkara 20 ini sudah tidak relevan dan perlu dikaji semula, ataupun ada kenyataan yang mengatakan perjanjian itu tidak sah dan boleh dicabar dari segi perundangan, ataupun semacam ada usaha-usaha kawalan penuh kepada negara terlibat atau mungkin juga tuntutan kuasa autonomi dari negara-negara terlibat, namun bagi aku Perkara 20 masih boleh dijadikan asas untuk rakyat-rakyat dari semua negara terbabit untuk lebih memahami asal pembentukan dan saling memahami antara satu sama lain. pendek kata supaya tidak mencetuskan sensitiviti semua pihak terlibat. sebagai contoh rakyat dari semenanjung harus menghormati perkara 20 ini manakala rakyat sabah sarawak harus lebih pakar mengenai perkara 20 ini supaya tidaklah korang semua 'dibuli'..

Aku ni bukan lah ahli sejarah, tetapi sekadar minat mengkaji sebagai rakyat Malaysia. yang mustahak apa yang dikongsi dibawah bukan rekaan, tetapi fakta dan asas kukuh sejarah, walaupun ianya aku paste semula dari blog-blog atau laman-laman terpilih. jadinya aku harap dengan perkongsian sikit ni kita dapat kukuhkan lagi persahabatan antara semua rakyat tanpa mengira latar dan perbezaan fahaman...

 jom kita ronda2 dulu sejarah.




Cadangan untuk penggabungan antara Persekutuan Tanah Melayu, Singapura, Sabah dan Sarawak mula diutarakan oleh Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj pada 27hb Mei 1961. Ketika itu Tunku menyuarakan cadangannya dalam satu majlis Jamuan Persatuan Wartawan-wartawan Luar Negeri Asia Tenggara di Singapura.

 Pada tanggal 23hb Ogos 1961, Persekutuan Tanah Melayu dan Singapura telah bersetuju untuk bergabung tetapi Sabah dan Sarawak belum memberikan persetujuannya.


 Pada 15hb November 1961, satu memorandum yang diberi nama “Singapore White Paper” dipersetujui oleh pemimpin Persekutuan Tanah Melayu  dan Singapura untuk bercantum. Hasilnya, pada 20-22hb November 1961, satu perbincangan telah diadakan di London bagi membawa bersama Sabah dan Sarawak dalam gagasan penyatuan ini.


 Seterusnya, pada 16hb Januari 1962, satu suruhanjaya telah dibentuk dengan diketuai oleh bekas Gabenor Bank England, Lord Codbold dan diberinama sebagai Suruhanjaya Cobbold bagi membuat kajian tentang penyertaan Sabah  dan Sarawak.

 Sementara ahli-ahlinya terdiri daripada Dato’ Wong Pow Nee dan Allayharham Tan Sri Mohd Ghazali Shafei bagi mewakili kerajaan Persekutuan Tanah Melayu. Manakala Antony Abell dan Watherston bagi mewakili kerajaan British.

 Hasilnya, 80% penduduk Sabah dan Sarawak menyokong penubuhan Malaysia iaitu kebanyakannya terdiri daripada Bumiputra dan 20% menentang. Ini diperolehi setelah suruhanjaya menemui 4000 orang dan menerima tidak kurang 2200 pucuk surat dan memorandum daripada parti-parti politik, ahli-ahli mesyuarat kerajaan dan undangan, pembesar-pembesar, anak-anak negeri dan pemimpin kaum, pemimpin-pemimpin ugama, kesatuan sekerja dan orang ramai.

 Majoriti rakyat Sabah dan Sarawak bersetuju menerimapakai Perlembagaan Persekutuan Tanah Melayu 1957, menerima Islam sebagai agama rasmi dan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan.


Maka dengan itu, Suruhanjaya Codbold telah mengesyorkan supaya Perlembagaan Tanah Melayu untuk dijadikan asas bagi membentuk Perlembagaan Malaysia yang baru. Namun beberapa pindaan haruslah diadakan bagi menyesuaikan dengan kemasukan negeri-negeri Sabah dan Sarawak.

 Sehubungan dengan itu, jaminan-jaminan mustahak perlulah dibuat bagi memastikan kepentingan-kepentingan khas bagi negeri-negeri Sabah dan Sarawak. Oleh itu, Sabah dan Sarawak diminta untuk menyediakan laporan khas bagi penyertaan mereka ke dalam Malaysia.


 Laporan ini dikaji oleh satu jawatankuasa yang diwakili oleh kerajaan Persekutuan Tanah Melayu, kerajaan British, Sabah dan Sarawak.  Ianya dikenali sebagai Jawatankuasa Antara kerajaan atau Inter-Government Committee (IGC).
 
 

Ianya diketuai oleh Lord Landsdowne dan timbalannya ialah Tun Abdul Razak Hussein. Antara anggota-anggotanya yang  lain ialah Donald Stephen, Abang Haji Mustaffa, Temenggung Jugah dan beberapa lagi.  

Sementara itu, Sabah dan Sarawak pula mengkaji dan membuat beberapa usul serta tuntutan bagi menjaga kepentingan mereka terutamanya bagi Bumiputra kedua-dua negeri.  

Usul-usul ini disediakan dalam bentuk memorandum  dan setelah melalui perbincangan dalaman oleh parti-parti politik seperti USNO, UNKO United Party, Demokratik Parti dan United Pasok Momogun Organisation.  Ianya berkisar kepada hal-hal kebebasan ugama, bahasa-bahasa lain selain dari bahasa Melayu, migrasi dan lain-lain kepentingan khas Bumiputra.


 Pada 29hb Ogos 1962, Sabah membuat 20 usul dan manakala Sarawak 18 usul. Setelah membuat penyesuaian dan beberapa pindaan, maka lahirlah apa yang dinamakan sebagai Perkara 20 sebagai syarat penyertaan Sabah dan Sarawak dalam pembentukan Malaysia. 
 

Maka pada 9hb Julai 1963, telah ditandatangani perjanjian yang dikenali sebagai Perjanjian Malaysia 1963.  Pada 28hb Ogos 1963, satu pindaan dibuat untuk menentukan tarikh penubuhan Malaysia iaitu pada 16hb September 1963.

Sekarang kita lihat PERKARA 20 itu:


Perkara 1: Agama
Walaupun tiada bantahan terhadap agama Islam sebagai agama kebangsaan Malaysia akan tetapi agama rasmi sepatutnya tidak akan diadakan di Borneo Utara (Sabah) dan Sarawak, dan segala perundangan mengenai agama Islam yang terkandung di dalam Perlembagaan Malaya tidak akan digunakan di Borneo Utara (Sabah) dan Sarawak.

Perkara 2: Bahasa
Bahasa Melayu harus dijadikan Bahasa Kebangsaan Persekutuan Malaysia. Bahasa Inggeris harus digunakan sebagai bahasa rasmi Borneo Utara (Sabah) dan Sarawak untuk semua tujuan berkaitan dengan negeri dan persekutuan, tanpa had masa. Cadangan agar dipertimbangkan Bahasa Melayu digunakan hanya boleh diutarakan 10 tahun lepas pembentukan Malaysia.

Perkara 3: Perlembagaan
Walaupun Perlembagaan Persekutuan Malaya diterima sebagai asas untuk membentuk Perlembagaan Malaysia, akan tetapi Perlembagaan Malaysia hendaklah satu dokumen yang baru dan bukan sambungan Perlembagaan Persekutuan Malaya.

Perkara 4: Ketua Persekutuan
Yang Dipertua Negara Borneo Utara (Sabah), Yang Dipertuan Negara Singapura dan Governor of Sarawak merupakan ketua negara masing-masing maka tidak layak untuk dipilih sebagai Ketua Persekutuan.

Perkara 5: Nama Persekutuan
"Malaysia" tetapi tidak "Melayu Raya"

Perkara 6: Imigresen
Kawalan ke atas imigresen ke dalam mana-mana bahagian di Malaysia dari luar harus dipikul oleh Kerajaan Pusat tetapi kemasukan ke Borneo (Sarawak & Sabah) yang perlu juga mendapat kelulusan Kerajaan Negeri. Kerajaan Persekutuan tidak seharusnya mampu untuk veto kemasukan orang-orang ke dalam Borneo (Sarawak & Sabah) untuk tujuan Kerajaan Negeri kecuali atas bidang keselamatan. Borneo (Sarawak & Sabah) harus mempunyai kuasa sepenuhnya ke atas pergerakan orang lain daripada orang awam Kerajaan Persekutuan dari bahagian-bahagian lain Malaysia Borneo (Sarawak & Sabah).

Perkara 7: Hak Pemisahan
Seharusnya tidak ada hak untuk menarik diri dari Persekutuan

Perkara 8: Borneanisation
Borneanisation daripada perkhidmatan awam perlu diteruskan secepat mungkin.

Perkara 9: Pegawai British
Setiap usaha perlu dibuat untuk menggalakkan Pegawai British untuk kekal dalam perkhidmatan awam sehingga tempat mereka boleh diambil oleh orang yang berkelayakan dari Borneo (Sarawak & Sabah)

Perkara 10: Kewarganegaraan
Cadangan dalam perenggan 148 (k) Laporan Suruhanjaya Cobbold perlu mentadbir hak kerakyatan di dalam Persekutuan Borneo (Sarawak & Sabah) tertakluk kepada pindaan yang berikut:
* A) sub-perenggan (i) tidak seharusnya mengandungi proviso sebagai hingga lima tahun kediaman
* B) dalam usaha untuk mengikat dengan undang-undang kami, sub-perenggan (ii) (a) hendaklah dibaca "7 daripada 10 tahun" dan bukannya "8 daripada 10 tahun"
* C) sub-perenggan (iii) tidak seharusnya mengandungi apa-apa sekatan yang terikat dengan kewarganegaraan ibu bapa - orang yang lahir di Borneo (Sarawak & Sabah) selepas Malaysia mesti menjadi warganegara persekutuan.

Perkara 11: Takrif dan Kewangan
Borneo (Sarawak & Sabah) harus mengawal kewangan sendiri, pembangunan dan tarif, dan seharusnya mempunyai hak untuk menentukan cukai sendiri dan untuk mendapatkan pinjaman pada kredit sendiri.

Perkara 12: Kedudukan Istimewa Penduduk Asli
Pada dasarnya, kaum pribumi Borneo (Sarawak & Sabah) harus menikmati hak istimewa sejajar dengan apa yang dinikmati oleh Melayu di Malaya, tetapi formula orang Melayu sekarang dalam hal ini tidak semestinya diguna pakai di Borneo (Sarawak & Sabah).

Perkara 13: Kerajaan Negeri
* A) Perdana Menteri sepatutnya dipilih oleh ahli-ahli tidak rasmi Majlis Mesyuarat Negara
* B) Perlu ada sistem Menteri di Borneo (Sarawak & Sabah).

Perkara 14: Tempoh peralihan
Ini seharusnya menjadi tujuh tahun dan dalam tempoh itu, kuasa perundangan mesti ditinggalkan dengan Negeri Borneo (Sarawak & Sabah) oleh Perlembagaan dan tidak boleh semata-mata diserahkan kepada Kerajaan Negeri oleh Kerajaan Persekutuan.

Perkara 15: Pelajaran
Sistem pendidikan Borneo (Sarawak & Sabah) sedia ada perlu dikekalkan dan atas sebab ini, ia perlu berada di bawah kawalan kerajaan.

Perkara 16: Perlindungan Perlembagaan
Tiada pengubahsuaian pindaan atau penarikan balik mana-mana perlindungan khas yang diberikan kepada Borneo (Sarawak & Sabah) hendaklah dibuat oleh Kerajaan Pusat tanpa persetujuan positif Kerajaan Negeri Borneo Utara

Kuasa meminda Perlembagaan Negeri Borneo (Sarawak & Sabah) harus dimiliki secara eksklusif kepada rakyat di negeri ini. (Nota: Parti Bersatu, Parti Demokratik dan Parti Pasok Momogun yang menganggap bahawa majoriti tiga perempat akan diperlukan untuk melaksanakan apa-apa pindaan kepada Perlembagaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri manakalaUNKO dan USNO dianggap majoriti dua pertiga akan mencukupi).

Perkara 17: Wakil di Parlimen
Ini harus mengambil kira bukan sahaja daripada penduduk Borneo (Sarawak & Sabah) tetapi juga yang merampas dan potensinya di mana-mana kes tidak boleh kurang daripada Singapura.

Perkara 18: Nama Ketua Negara
Yang di-Pertua Negara.

Perkara 19: Nama Negara
Sarawak atau Sabah.

*(Bukan berstatus "Negeri" dalam Malaysia , Sabah dan Sarawak adalah berstatus "Negara")

Perkara 20: Tanah, Hutan, Kerajaan Tempatan, dll.
Peruntukan-peruntukan dalam Perlembagaan Persekutuan berkenaan kuasa Majlis Tanah Negara tidak boleh diguna pakai di Borneo (Sarawak & Sabah). Begitu juga, Majlis Negara bagi Kerajaan Tempatan tidak perlu memohon di Borneo (Sarawak & Sabah).

Tuesday, September 8, 2015

'KITA JUARA' SUKAN SEA 2017

foto the star

Malaysia bakal menjadi tuan rumah sukan sea 2017 di Kuala Lumpur. menjelang 2 tahun dari sekarang Kementerian Belia dan Sukan tampak sudah membuat langkah proaktif dalam mencapai matlamat utama pada temasya itu iaitu muncul juara keseluruhan.

Untuk itu dalam memastikan kontinjen negara mampu bersaing dan memberi pencapaian cemerlang, 3 fasa telah dirancang bermula bulan ini bagi memastikan segala aspek persediaan atlet dibuat dengan lebih baik dan mantap. Program Kita Juara atau 'We the Champions' bakal menjadi gerak kerja semua pihak dalam memastikan nama Malaysia gah di puncak persada pungutan pingat 2 tahun akan datang.

Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin abu Bakar berkata, fasa pertama bermula bulan ini sehingga september 2016 apabila lebih 800 atlet terbaik dari 38 jenis sukan dipilih memulakan latihan. Pemilihan atlet dibuat berdasarkan kriteria ketat bagi mencari kualiti bukan kuantiti.

Antara asas pemilihan adalah pemenang pingat sukan sea singapura 2015, pemenang pingat sukan asia Incheon atau Sukan Komanwel Glasgow, juara kejohanan remaja Asia atau dunia, atlet ranking 16 terbaik dunia, atlet ranking 8 terbaik Asia, atlet di ranking 5 terbaik Asia Tenggara, atlet-atlet yang menjuarai kejohanan kebangsaan dan paling minimum atlet yang menjuarai acara di sukan Malaysia SUKMA.

Fasa kedua dari oktober 2016 sehingga mac 2017 merupakan pendedahan pertandingan untuk atlet terpilih manakala fasa terakhir dari april 2017 apabila kelompok akhir atlet terpilih diberi peningkatan fizikal dan mental sebelum kejohanan sukan sea bermula.

"program kita juara ini adalah satu program komprehensif yang melibatkan semua stakeholders, dan yang kita tekankan adalah penglibatan semua dalam penyediaan atlet sukan sea 2017"

katanya ia juga merupakan program jangka panjang, bukan hanya untuk memenangi sukan sea 2017, tetapi juga membina asas kukuh dalam usaha mencapai sasaran lebih tinggi selepas itu.

"lagi satu saya nak tekankan ialah this is long term program, bukan sahaja kita nak menang sukan sea, buat we want to lay the foudation for further future success from the sea games"

akui ia melibatkan sejumlah perbelanjaan yang sangat besar tetapi yakin dengan keberkesanan program itu.

Dalam majlis pelancaran program 'Kita Juara' sukan sea 2017 itu juga 38 wakil acara sukan turut menerima akujanji mereka bagi memberi komitmen penuh dan bertanggungjawab ke atas pencapaian sukan masing -masing.

Lagu Kuasa Juara ciptaan KRU yang merupakan lagu tema kontinjen malaysia ke sukan sea singapura jun lalu diangkat sekali lagi sebagai lagu rasmi sukan sea 2017.

p/s ... pendapat aku lagu itu nyata membangkitkan semangat kepada yang mendengarnya. naik roma tengkuk. jom dengar..




Picisan Di Gwangju



orang kata sambil selam minum air... so layan gambar-gambar dari aku, seorang picisan dan tempelan di gwangju, korea selatan ketika temasya sukan universiade julai baru-baru ini.



k-pop show 


malaysian pride



football 


tracie ang


enjoy always 

 tangkal?

personal touch 

attention 

lose 

 morale support

 looking for guidance


fight till end


enjoy

Monday, September 7, 2015

Apabila Lalang Menguasai


aku tak tau nak intro apa.. tapi elok aku straight to point je..

dulu.. kau puja-puja yang di timur... sekarang kau hina-hina kau kutuk-kutuk... sama jugak yang diutara ditengah di barat...

dulu, bila yang di selatan buat perubahan drastik, kau kutuk-kutuk kau cakap macam-macam... tapi sekarang kau puja-puja semuanya kau ikut...

dulu, yang situ yang sini kau tak puas hati kau suruh tukar sana sini... sudah ditukar kau nak tukar lagi... pada kau tak betul itu ini pulak... sudah malu malu alah, lagi buat muka tak tau malu.. mana satu yang betul aku pun tak tau...

dulu, yang bawak balik piala tu kau puja-puja kau julang kau agung-agung... lepas lama x jadi kau kutuk kau hina kau desak suruh tukar... bila dah tukar lagi teruk masa tu kau kata pulak yang dulu lagi bagus la piala la apa la...

aku bagi contoh mudah je... yang kat tengah2 ni... orang tu jugak bawak balik piala org tu jugak yang urus kumpulan, orang tu jugak yang berpayah-payah sampai juara, belakang bila sudah x menjadi org tu jugak kau paksa turun... yang aku kelakar yang baru duduk ganti tempat pun jadi mangsanya... padahal dia pun baru jalan tugas dia je... alasan? takde perubahan... kau nak perubahan camna? aku pun pening...

dulu bila orang tu orang ni cakap naturalisasi, kau bangkang, belakang bila orang tu orang ni cakap naturalisasi kau sokong... bila kedepan kau tak cakap apa, bila ke belakang kau cakap macam-macam.. sama jugak bila ke depan kau cakap macam-macam, bila ke belakang kau diam tak bercakap...

betul la apa yang aku rasa... dunia maklumat baru ni sangat mencabar... sekelip mata kau boleh berubah jadi hipokrit.. sekelip mata kau boleh ikut bontot orang... sekejap orang ni sekejap org tu.. sebab apa? sebab kau tak de pendirian... hari ni kau kata lawan esok kau kata sokong, hari ini kau kata sokong esok kau lawan.. sebab apa? kau lebih suka follow orang dan follow majoriti dari kata pendirian... kau takut bila kau bangkang kau dikutuk... sama juga kau takut kau ikut kau dikutuk...

sebab tu apa pun biar berpada.. bukan obses tak tentu hala... bila jadi tunggang langgang masa tu dengan kau kau pun jadi tunggang langgang.. mana pergi prinsip mana pergi matlamat..

sekarang ni semua manja belaka... tak bole kene cuit walau sikit.. baru kene tulis sikit, baru kene kritik, bukan menghina pun, kau boleh kata tak de etika la apa la.. kau tau ke apa itu etika?  dulu x de teknologi baru tak de social media ni semuanya gentar apa yang bakal tersiar.. semuanya bermati-matian berjuang..  semua terima semua tak de masalah semua okey, sudah jadi lumrah... sekarang ni memang bikin aku gelak... dengan yang tak tau apa boleh jadi pahlawan.. seolah dia lah yang paling arif sekali berperang walau di papan kekunci...

kene cuit sikit kau boleh kata 'bukan kau yang bertarung tapi aku'... bende ni sama la dengan apa yang aku pernah baca bunyi lebih kurang macam ni 'memang bukan aku yg bertarung, tapi aku jugak yang datang bagi sokongan aku jugak yang bayar tiket aku jugak yang terpekik terlolong support kau'

perkara sama la bila kau kata kat orang yang menulis dan orang yang menyiar... diorg boleh kata 'sudah jadi kerja aku kritik, sudah jadi kerja aku ulas, sudah memang aku dibayar macam ni.. kalau kau rasa kau bagus sangat kau je lah tulis'...

yang aku heran ada je malaun... dalam medan kau boleh kutuk orang tu kau sokong orang ni kau support, gila-gila kau bela... keluar duduk kedai kopi kau belit, kau kutuk pulak orang ni kau hina kau bukak cerita abis seolah-olah kau lah paling bagus sekali...

yang satu pihak lagi pulak, dah macam takde matlamat.. kau dengar je bulat-bulat apa orang kata... idea tu tetap idea cadangan tu tetap cadangan pandangan tu tetap pandangan.. tapi akhirnya keputusan tu terletak pada kau.. sebab kau yang mencorakkan perjalanan kumpulan kau bukan orang lain..

sekarang kau nampak bukan? tak de beza semuanya... maka terima seadanya... kau cakap aku aku cakap kau... terima dan baiki... semudah itu... kalau jadi lagi kau terima lagi dan baiki sampai bila bila sekalipun... kau nak puas kan hati semua orang bukan boleh.. sama juga pihak kedua pihak ketiga keempat kelima atau berapa sekali pun, nak puaskan hati semua orang bukan senang... kau ikut sangat cakap orang itu ini dengan kau kau sekali jahanam... try n error itu lagi bagus, daripada tak buat apa... tak jadi cuba lagi... sebab setahu aku tak de bende yang memanjang x jadi... satu kali mesti jadi... melainkan kau tak nak buat apa-apa...

.........................

kalau aku, aku tak pedulik apa yang jadi... semua tak bagi apa2 keuntungan kat aku... apa jadi turun naik aku malas nak pedulik... aku lebih suka duduk perhati je... lagi pun aku masuk tak bayar tiket pun, datang atas kerja, jadinya aku pun tak membazir duit aku, walau mungkin aku boleh rasa masa aku sedikit membazir. tapi dah nama tanggungjawab aku kene la lunaskan tanggungjawab aku. kalau tak aku pun tak hingin buang masa aku...

sebab tu apa jadi pun aku lebih suka zip mulut aku... aku ikat jemari aku daripada aku tulis yang bukan-bukan... korang boleh kata aku ni bukan real supporter la apa la... tapi untuk apa perlu aku obses kan diri aku utk semua ni? baik aku duduk rumah urus keluarga aku bebaik atau buat bende lain yang lebih bagi manfaat kat aku.. banyak lagi bende aku buat yang boleh bagi aku keuntungan rohani dan jasmani...

persoalannya... adakah dengan mendiamkan diri itu tandanya kau lalang dan tiada pendirian ataupun dengan kejap kekiri kejap kekanan kejap depan kejap belakang itu yang lalang dan tiada pendirian?

kau faham apa aku tulis? kalau tak faham kau abaikan je... semua tu boleh memudaratkan fikiran kau kalau kau dok pening-pening nak memahamkannya...


Wednesday, September 2, 2015

ZULFAHMI BERALIH KE MOTO2



Pelumba moto3 negara, Zulfahmi Khairuddin memberi bayangan jelas bahawa dia bakal beralih ke saingan moto2 dalam kempen motogp musim depan, apatah lagi setelah bos SIC, Datuk Razlan Razali mengulangi pendirian bahawa kontrak zulfahmi bersama pasukan Drive M7 SIC Racing hanya sehingga tahun ini sahaja.

Menurut Zulfahmi dia telah pun mengadakan beberapa pertemuan dengan pasukan yang bersaing dalam moto2 dan menjangkakan bakal beraksi bersama pasukan tempatan.

Setakat ini terdapat 3 pasukan Malaysia beraksi dalam perlumbaan moto2 iaitu JP Moto Racing, Petronas Raceline Malaysia dan Petronas AHM Malaysia.

Zulfahmi ketika ditemui pada pelancaran Shell Malaysia MotoGP semalam berkata sangat kecewa dengan persembahan tak menentu pada musim moto3 kali ini.

"saya akui KTM pada tahun ini agak struggle sikit terutama di trek yang mempunyai corner high speed so dengan saya yang agak sensitif dengan set up motorsikal memang sangat susah untuk pergi laju di corner laju,"

Sehingga pusingan ke 12 dari 18 pusingan musim ini, dia baru memungut 4 mata dari dua perlumbaan, kedua-duanya berkedudukan ke 14.

Berbanding rakan sepasukan, Jakub Kornfeil, telah pun memungut 46 mata dan mendapat kedudukan podium tempat kedua dalam perlumbaan di Great Britain minggu lalu.

Datuk Razlan selepas majlis pelancaran perlumbaan pusingan ke 17 berharap Zulfahmi dapat memperbaiki persembahannya untuk meyakinkan pasukan lain untuk mengambilnya musim depan.

"saya berharap jika dia mengekalkan prestasi dia pada baki 6 perlumbaan, mungkin dapat offer dari team lain walaupun dari team moto3 atau moto2. saya harap dia boleh perform," katanya.

Zulfahmi pula tidak berkecil hati dengan majikannya itu yang telah menjaga dia sejak awal kariernya dalam motogp kira-kira 6 tahun lalu.

"saya bekerjasama dengan SIC selama karier saya so turun naik saya masih lagi bersama SIC so saya rasa SCI adalah company yang sangat penting dalam karier saya," katanya.

Sepanjang karier dalam motogp selama kira-kira 6 tahun, pencapaian terbaik Zulfahmi adalah pada tahun 2012 apabila berkedudukan ke 7 keseluruhan dengan memungut 128 mata.

Tuesday, September 1, 2015

SKILLFULL & TALENTED


we can call this multiskill & multitalented

Monday, August 24, 2015

OCM 2015 - 2017 . Dari Kacamata Aku





Presiden 
TUNKU TAN SRI IMRAN TUANKU JA'AFAR 

Timbalan Presiden 
- DATUK SERI NORZA ZAKARIA 

Naib Presiden 
PROF DATUK DR ZAKARIA AHAMAD 
- DATUK MUMTAZ JAFFAR 
- DATUK MEGAT ZULKARNAIN TAN SRI OMARDIN 
- MOHD NAZIFUDDIN DATUK SERI MOHD NAJIB 
- DATUK ONG POH ENG 

Setiausaha Kehormat 
- DATUK LOW BENG CHOO 

Penolong Setiausaha Kehormat (Lelaki) 
- DATUK SIEH KOK CHI 

Penolong Setiausaha Kehormat (Wanita) 
- MOIRA TAN SIEW SEE 

Bendahari 
- ROSMANIZAM ABDULLAH 

Penolong Bendahari 
- AHMAD FEISAL AHMAD TAJUDDIN

Kesimpulan dari apa yang aku lihat, populariti memainkan peranan penting dalam mempengaruhi pemilihan. selain itu faktor apa yang mampu kau bawak sekiranya kau dipilih. mungkin itu faktor utama.. sebab yang penting ada dana masuk.. mungkin lah.. kalo ikut logiknya macam tu lah.. tengok saja 2 jawatan tertinggi. aku nampak satu je.. masuk dana (keluar balik dana itu aku x tau).. lihat juga pada posisi naib presiden. aku nampak 2 pengaruh besar, anak PM dan wakil silat. populariti mereka mungkin mengatasi yang lain selain harapan orang untuk membawa pembangunan lebih banyak kepada sukan negara. 3 lagi naib presiden aku kira sorang dari gymnastik datuk zakaria (betulkan kalau aku silap), sorang angkat berat iaitu Datuk ong poh eng dan wakil wanita datuk paduka mumtaz.

Tapi masih lagi dalam posisi-posisi atas ni faktor politik tetap diambil kira. aku x tau la sebab apa. sama ada mereka mencari platform atau jalan singkat politik, cari nama, cari projek atau mungkin faktor pengaruh mereka diperlukan untuk pembangunan spt bantuan dana. takpe aku sentiasa bersangka baik. bagi peluang sepenggal untuk mereka buktikan. ada sukan olimpik rio 2016 tahun depan dan paling penting ada sukan sea 2017 yang tentunya waktu tu kita tuan rumah... bajet sedia maklum lebih 1 billion sebagai persediaan.. whut? apakah? hhmmm ada bau macam kurang enak ke?

takpe yang penting kita lihat persediaan ke olimpik. itu paling hampir.. tinggal lagi setahun lebih kurang cuma ada 2 wakil setakat ini yang sah beraksi. dua dua dari acara terjun. badminton kemungkinan besar tiada masalah. memanah? aku dengar tinggal satu je peluang cari tiket lepas mereka gagal di denmark masa awal syawal baru ni.

ok berbalik pada jawatan atas ni... aku nampak ada sedikit kelakar.. nampaknya datuk sieh kok chi memang tak nak tinggalkan ocm begitu saja.. sudah menjadi ibarat darah daging dia dan mungkin juga rumah dia.. sebab tu dia tak kisah pun 'turun pangkat' jadi penolong.. tidak seperti 2 dekad lalu menjadi setiausaha. mungkin bangunan ocm sudah sebati dengan hidupnya. manakala datuk low beng choo bakal menjalankan tugas selaku setiausaha kehormat lepas ni, jawatan yang menuntut lebih kerja untuk dia.

jawatan-jawatan lain tu aku tak berapa pandai nak ulas. cuma rosmanizam memang susah juga nak lawan mungkin sebab rekod cemerlang dia di ocm sebelum ini.

yang menang tahniah, yang kalah janganlah kecewa dan marah.. dua tahun je pun. pejam celik bertanding lagi. paling mustahak pembangunan sukan, bukan buta jawatan. aku ni tak le pandai tapi aku pun rakyat yang nak tengok kejayaan sukan di olimpik jugak... ok selamat bertugas kepada semua!

p/s..   siapa ye CDM malaysia ke olimpik?

Sunday, August 16, 2015

SYAWAL 2015

since the last post which is march, aku rasa memang lama... so as pembuka selera semula, tambahan raya pun baru habis semalam, nah layan ucapan raya masa aku keluar ke korea selatan ramadhan lalu...



Monday, March 2, 2015

MARINA

a view from marina bay, singapore

Saturday, February 28, 2015

FINALLY, THE PRESIDENT SUSPENDED



im sure its not new for some sports practitioners, its been in one local english newspaper last year, just want to refresh it so you will know that its still a question mark where the money goes, but for sure it will be a good news for some sports lover, especially for those who always follow their development.


after about 7 years, finally its president was suspended. after doing an unnecessarily thing, shifting the association's money to an unprofitable thing, and the worst is - THE MONEY IS MISSING.

"the special committee about the missing 3.8 million has lodged police report last year. and based on investigation the president is one of the companies director. so the agm's on june has decided to suspend the president from his duty until the case resolved," the source said.

according to her at the moment the association still communicate with police and anti corruptions body to get updated about the investigation.

"the missing money has been questioned since 2008 when the committee was formed, to get back from where it goes,"

but since that committee are not doing serious job, the president still continue his job until last year, just like nothing happened in the association.

ironically, he still doing his job as the asian's president as well as international association governing board members.

"we are transforming our association to be more better, we dont know where's the money, what we want to know is whether the company can return the money or not,"she added.

"probably its not a corruption, but more likely is abuse of power,".

regarding the next agm which will be on june this year, she said the association will discuss with sports commisioner whether the president can retain his position or not.

"the cased still under investigation, its not a final decision to make any punishment, that why its only suspended from duty, not expel from association,"

when asked why take a long time to make a decision of suspension, she said maybe the new 2012 exco's have more responsibility than the previous one. because its not a personal money, it is association money, a welfare for the athletes.

its not easy to get back the confidence, especially from the sports ministry or maybe NSC, but hopefully they try their best to improve it for the benefit of their athletes.

** im sure u know the president.. dont know? you guess...







Tuesday, February 24, 2015

MALAYSIAN HOCKEY - HISTORY WILL NEVER CHANGE


exactly about a month ago (25 jan).. history in malaysian hockey was created. winning first ever trophy at international level when they beat poland in final world league hockey round 2 which held in singapore.

however, the expected champion struggle in semi final before won against japan in the shoot out stroke...

currently malaysia is preparing another international tournament, the azlan shah cup which will be held at ipoh, perak on april before competing world hockey league 3rd round at belgium in june.

watch the moment when malaysia beat poland 8-0 in final. how arrogant the polands captain a day before, saying that they have no fear and highly confident to beat malaysia.

u can also find it HERE for clear visual.


BAJAY

Auto rickshaw or 'BAJAY', one of the most popular transportation in the city of Jakarta, Indonesia





ATHLETE'S FOOT - PREVENT IT

from the name sound's like normal. or even you never think about it. or in ur mind its all refer to sports athletes. well, it might point to athletes, But normal person can also be like this. especially whos always wearing shoe. ie. travelers, backpackers or outdoor activities person. and it could be worse, until can spoiled ur mood . Because - its part of infection.

Let see what it is all about.

ATHLETES FOOT
 
Athlete's foot (also known as ringworm of the foot,[1] tinea pedum,[2] and moccasin foot[3]) is a common and contagious skin disease that causes itching, scaling, flaking, and sometimes blistering of the affected areas. Its medical name is tinea pedis,[1] a member of the group of diseases or conditions known as tinea, most of which are dermatophytoses (fungal infections of the skin, hair, or nails), which in turn are mycoses (broad category of fungal infections).[4] Globally, athlete's foot affects about 15% of the population.[3]
Tinea pedis is caused by fungi such as Epidermophyton floccosum or fungi of the Trichophyton genus including T. rubrum,[5] T. mentagrophytes,[6] and T. tonsurans (more common in children).[7] These fungi are typically transmitted in moist communal areas where people go barefoot, such as around swimming pools or in locker rooms, and require a warm moist environment like the inside of a shoe to incubate.[7] Fungal infection of the foot may be acquired (or reacquired) in many ways, such as by walking in an infected locker room, by using an infested bathtub, by sharing a towel used by someone with the disease, by touching the feet with infected fingers (such as after scratching another infected area of the body), or by wearing fungi-contaminated socks or shoes.
Infection can often be prevented by keeping the feet dry by limiting the use of footwear that enclose the feet, or by remaining barefoot.[8] The fungi may spread to other areas of the body, such as by scratching. The fungi tend to infect areas of skin that are kept warm and moist, such as with insulation (clothes), body heat, and sweat. However, the spread of the infection is not limited to skin. Toe nails become infected with fungi in the same way as the rest of the foot, typically by being trapped with fungi in the warm, dark, moist inside of a shoe.
To effectively treat athlete's foot, it is necessary to treat the entire infection, wherever it is on the body, until the fungi are dead and the skin has fully healed. There is a wide array of over the counter and prescription topical medications in the form of liquids, sprays, powders, ointments, and creams for killing fungi that have infected the feet or the body in general. For persistent conditions, oral medications are available by prescription.

btw.. i paste it from the most referred website which is wikipedia. u can read more from HERE - ATHLETE'S FOOT .

or maybe some trusted website
medicinenet.com
patient.co.uk

or just asked for help from mr google. there is many useful website u can refer.

so... just remember to take care of ur foot... otherwise it can spoiled all ur travelling mood..




Wednesday, February 18, 2015

CHAO PHRAYA


Chao Phraya River  or 'Menam Chao Phraya', the longest and major river in Thailand. The 372 kilometers river flow from north to Gulf of Thailand through Bangkok, capital city of Thailand.

PRE BOOKED OR WALK IN?


assalamualaikum...

the first thing in ur mind when you out for travel of course is where to sleep. when there is many choice of place and option, you will choose a better and comfortable.

but in some travelers mind is - are there a place to sleep? and whether its suits you or not.

nowadays 'the world is at your fingertips'... including to find an accommodation. just click and choose. a website like agoda.com (most popular website), tripadvisor, booking.com, trivago, asiarooms etc. is where you can find place to stay and save ur time when you reach the place.

but sometimes the place is differ from internet compare to actual views, or you dont have a clear picture when you search a place through internet and when you at the real place.

This is where you have other option which is to just go and find when you reach the place or in other term - walk in. where you have better option, better view suits with you, and comfort with your style of living.

BUT, walk-in to find accommodation for me is not suitable for family especially with quite a big number of people. you will just waste time, tiring them indirectly eliminate the holiday mood.

so, bare in mind when you travel with family, just make sure u do a pre booked hotels first. whether the place is suits with you or not, its number 2. or u can try booked for 2 nights. once u reach there place you can think to continue next few days or try find other places / hotels if u want.

Walk-in hotels very suitable for backpackers or non-family travelers, or small family, or maybe when u travel by car, which you don't have to rush, can relax, go hotels by hotels, choose the cheapest rate and with the views u like or at the main attraction areas.

most of people in their minds is - is there still a room? especially when it comes peak days eg. public holidays or school holidays. don't worry, every tourist attraction area or i can say every place in the world - there must be a place to stay and no such word like 'all place fully booked'. trust me. there will be a place to sleep.. just that whether u like it or not, or whether still have a choice or just pick anything in front u.

one more thing... if u already know the place, u know the area, u know already the hotels, and u know that the hotels / resorts is people's choice, and u worried about full booked, then i suggest do a pre-booked or just booked early. this things happen to a place like family resorts where many families like to go.

in my observation:

Pre-booked advantage
- save time
- discount / offers from website
- complete package eg. tours
- complete description about hotels eg 2 stars, 3 stars or with wifi, swimming pool or not

disadvantage
- dont know the real place  / areas
- can't imagine hotel areas inside and outside (even its provide map)
- strict rules eg number of pax in one room
- limited hotel offers eg cheap rate with no breakfast

walk-in
- many choice
- cheapest rate comparison
- can choose better area
- choose better views
- choose better hotel offers

disadvantage
- a bit tiring
- a bit time wasting

what ever it is, pre booked or walk in depends on where u go, whether its suitable if u do pre-booked or walk in. example if u go to langkawi island, my opinion just go and find there. there is so many hotels, resorts, homestays, guesthouse etc.. after all it is ur own country.. just think the areas u want to go and just walk in, choose which hotels u want. other example, if u go to vietnam for first time, its not ur country, u affraid of being cheated, then it is better u do a pre-booked accommodation. and u dont need to waste ur time.

and going outside ur country, will be different in each other country... it is yourself, your choice, and you choose... happy holiday and happy traveling!








Tuesday, February 17, 2015

SENTOSA

an areal view of hard rock hotel sentosa at sentosa island, Singapore taken from Singapore Cable Car 

JIMAT KE KLIA / KLIA2



Tah macam mana aku boleh terfikir nak coret benda ni. Kadang fikir tak logik dek akal, tapi kalau kau boleh olah info merepek macam ni betapa ia mampu membahagiakan dan menyenangkan orang lain. Bukan apa, cuba kau fikir setiap hari berapa ramai menuju ke arah airport? Ramai bukan? Tapi tak semuanya pergi ke airport dengan senang lenang. Ramai juga kene sukat perbelanjaan ke airport sahaja. Tau je lah airport tu bukan dekat pusat bandar. Tambahan bila bergerak dalam bilangan ramai atau berkeluarga.

Ok tanpa banyak mukadimah, aku senaraikan beberapa cara untuk ke airport. Dan aku ambik contoh dari pusat bandar Kuala Lumpur. Tempat lain bergantung kepada akses akses yang ada.

1. Naik bas
2. Naik teksi
3. Naik erl
4. Naik motor
5. Naik kereta sendiri
6. Ada tukang hantar

1. Naik bas (anggaran)
Untuk ke airport kalau naik bas dari kl adalah melalui KL sentral. RM9.00

2. Naik ERL
ERL ada dua jenis perjalanan. sama ada KLIA Express atau KLIA transit. Stesen bermula di KL Sentral dan berakhir di KLIA2.

KLIA Express adalah tren laju satu perjalanan terus dari KL Sentral ke lapangan terbang KLIA / KLIA2
KL Sentral > KLIA / KLIA2 = RM35.00

KLIA Transit pula ialah tren henti-henti di beberapa hentian yang ditetapkan. perjalanan ke airport yang paling popular selain dari KL Sentral ialah dari Bandar Tasik Selatan dan juga Putrajaya.
Bandar Tasik Selatan > KLIA / KLIA2 = RM26.50
Putrajaya / Cyberjaya > KLIA / KLIA2 = RM6.20

3. Naik teksi
Teksi bajet.
KL > KLIA / KLIA2= ave RM80.00
Teksi Eksekutif (mpv biru)
KL > KLIA / KLIA2 = ave RM140.00

4. Naik motor
Isi petrol 5 ringgit. Dan terus ride dari kl ke klia / klia2. Masuk paking dan chow.
( yg ni aku tak mau ulas banyak, aku tak sarankan. korang paham sendiri je. Nak keluar dari kl kan? Atau oversea kan?)
Melainkan jiwa korg kental. Tapi gerenti korang akan bertaubat lepas tu. Dan ride moto hanya terpakai untuk sorang sahaja. dengan perjalanan yang agak jauh dan keselamatan menjadi tanya tanya.

5. Kereta Sendiri
Memandu menggunakan kereta sendiri juga adalah antara pilihan baik terutama bagi mereka yang bergerak secara berkeluarga / ramai. Cuma anda perlu bersedia untuk membayar harga parkir kereta yang mahal terutama jika anda keluar melebihi 4 hari. sebab rasanya berbaloi lagi naik teksi. tak penat memandu. just relax.

Bagaimanapun terdapat parkir murah yang agak jauh dari lapangan terbang utama KLIA. apatah lagi kalau KLIA2, lagilah jauh. lokasinya sebelum sampai ke KLIA akan ada simpang menghala ke concord hotel sepang. ada parkir awam terbuka. memang agak murah. tetapi dari sudut keselamatan menjadi tanda tanya. shuttle bus juga disediakan. cumanya sekiranya ketika anda kembali semula ke Malaysia, dan tiba selepas waktu jadual shuttle bus, ia akan menyusahkan kerana anda terpaksa mengambil teksi untuk ke kenderaan anda. mengikut kiraan kasar aku lebih kurang begini:
petrol : RM50 (pergi balik)
tol : RM10
parkir : bergantung kepada jumlah hari dan kawasan parkir.

6. Ada Tukang Hantar
Ha yang ni paling best kot. kau tak payah buat apa. duduk je. tau-tau dah sampai. ini biasanya menggunakan khidmat ahli-ahli keluarga mahupun rakan. tapi tak boleh amalkan selalu. sebab kadang-kadang orang meluat sebab kene jadi drebar. kalau nak buat selalu pun biar orang yang berbeza. tapi adat menumpang, kene la isi minyak dan bayar tol. pastu sikit duit makan tukang hantar.
jadinya aku congak lebih kurang begini:
pertol kebiasaan : RM50
tol : RM10
makan minum : RM20
jumlah: RM80 (menarik tak?)

So kesimpulannya mana yang korang pilih? ok aku buat kiraan contoh. contoh dari Kuala Lumpur (yang lain bergantung kepada kedudukan korang dari mana)

3 orang backpackers. (anggaran)
- naik teksi ke KL Sentral : RM 15
- Bas dari KL Sentral ke KLIA / KLIA2 : RM27
total : RM42 (sehala)

atau sekiranya mereka memilih untuk menaiki ERL.
- teksi ke KL Sentral : RM15
- KLIA Express > KLIA /KLIA2 : RM105 (3 orang)
total : RM120 (sehala)

atau mereka memilih terus menaiki teksi ke KLIA /KLIA2
Teksi budget > KLIA / KLIA2
total: RM80 (sehala)

atau mereka mahu memandu ke putrajaya dan menaiki ERL di putrajaya
petrol kereta : RM40 pergi balik
KLIA transit > KLIA / KLIA2 : 18.60 (3 orang)
parking kenderaan di putrajaya sentral (kiraan 5 malam) : lebih kurang RM30
total: RM88.60 (sehala) + 18.60 perjalanan KLIA transit balik semula = 107.20 (pergi dan balik)

jadi... mana yang korang pilih? kadang-kadang kita nampak mudah tetapi ianya tanpa sedar menyusahkan. kadang-kadang ianya nampak susah tapi menyenangkan. tepuk dada tanya selera, pilih mana yang rasa sesuai dengan kehendak kita semasa nak bergerak x kira la ketika itu kita travel berseorangan, berdua atau lebih. jika perjalanan kita berkeluarga faktor keluarga juga perlu diambil kira, asalkan tidak membebankan ahli keluarga. terus memandu dan simpan kenderaan di airport mungkin?

yang penting buat kiraan dahulu sebelum bertolak. kira baik-baik mana sesuai. lihat juga berapa banyak barang yang kita bawa. adakah sesuai jika kita menaiki bas? atau konon kita nak berjimat naik bas tetapi kita telah susahkan diri dan keluarga kita? ambil saja contoh jika ke kl sentral kos teksi berapa? kira juga berapa ramai naik bas. yang penting semua selesa.

aku? sedikit sebanyak belajar dari pengalaman ke airport sebelum ni... pendek kata setiap tahun aku akan melakukan perjalanan ke airport. makanya kesimpulannya setelah melalui situasi begitu tak kira dari segi travel seorang ataupun lebih, termasuk apabila bergerak berkeluarga, makanya aku lebih selesa untuk memilih menaiki teksi sahaja, melainkan jika aku berseorangan, aku akan menaiki KLIA express. yang penting perjalanan menjadi mudah dan tidak memenatkan.

aku bagi contoh mudah lagi... kau dapat berjimat sehingga keseluruhan hanya RM65 menaiki kenderaan selain teksi, tetapi terpaksa melalui pembuangan masa dan tenaga, jadi apa lah salahnya tambah RM15, naik teksi, sit n relax. dan sampai ke airport dengan pantas.

TETAPI... sekiranya kau sedang kesuntukan masa, mungkin terlewat, cadangan aku tak kira la berapa ramai sekalipun, naik lah KLIA Express. kau tak payah fikir jalan jem dan sebagainya...

Bagaimana pula perjalanan balik Airport ke rumah? yang ni bergantung kepada situasi. sebab biasanya bila dah sampai airport balik dari luar tu korang dah malas nak fikir apa lagi, tau nak balik je. betul tak? jadinya buat keputusan yang tepat dan tak menyusahkan.

baru-baru ni aku cuba buat kelainan, perjalanan keluarga, naik kereta, parkir di putrajaya sentral dan naik KLIA transit ke KLIA2. mengikut kiraan asal semuanya nampak ok. dengan total kira-kira RM110 untuk 5 orang pergi dan balik. kira rendah kos ni. TETAPI... waktu perjalanan pulang kapal terbang mengalami masalah, flight delay 3 jam, dan kami sampai di KLIA2 kira-kira jam 2 pagi. ERL dah tido. nak tunggu airport sampai pagi, masih terlalu awal. jadi kami mengambil keputusan naik teksi dari airport ke putrajaya sentral untuk mengambil kereta. dengan bilangan 5 orang, airport takkan kasi korang naik teksi bajet, maka mau tak mau, dengan penat dan nak cepat balik, kami naik teksi biru eksekutif. walaupun guna meter, korang tau je la berapa laju meter dia gerak + cas lepas tengah malam. KLIA2 ke putrajaya sentral je dah kene RM120 tambang. belum kira petrol, tol dan penat kau drive lagi nak balik rumah. maka kiraan tu menjadi meleset, disebabkan faktor-faktor yang tidak disangka-sangka itu.

oleh itu buat pilihan tepat, dan kau pun dapat holiday dengan aman.

SELAMAT MEMILIH!

Sunday, February 15, 2015

GUNUNG IRAU - ACCOMPLISHED

assalamualaikum..

ini cerita lama. kira macam #throwbacklah. saja-saja nak kongsi. daripada terbiar dalam hard drive.

ok... kali ni aku nak bercerita pengalaman manis, pahit, tawar, masam, kelat, 3 rasa, semua ada... pendakian ke gunung irau. gunung irau ni letaknya di cameron highland.

boleh search sini , sini , atau cari saja dekat encik google...

trip ni sebenarnya dirancang secara tak sengaja, dengan tujuan training. sebab tak lama lepas tu kami naik kinabalu. kira training tempat sejuk lah. benda ni februari tahun lalu. kalau korang rasa orang macam aku tak mampu mendaki. haa ni buktinya.

kami pergi 4 famili, aku, dan 3 rakan iaitu junaidi (RD), eddy dan zaidy (MD). walaupun irau boleh kami pilih untuk bermalam (dengan rehat yang mencukupi) tetapi kami pilih untuk turun pada hari sama.

memulakan pendakian kira kira 9.00 pagi. agak lewat. nak bersiap mengambil masa, nak ke tapak permulaan pendakian juga mengambil masa, nak sarapan lagi... bercerita mengenai sarapan, aku rasa memang aku dah silap ambik sarapan iaitu meehoon goreng dengan ayam goreng bertatahkan sambal nasi lemak.. ppeeerrgghh... yg lain semua ringkas-ringkas. bekalan ke irau pun pada aku agak kurang memberi kesan positif sebagai contoh sandwich, kek, roti... air aku bekalkan 100 plus manakala yg lain ada juga bekal air mineral (INI SEMUA TIDAK MEMADAI).

ok.. untuk ke irau terlebih dahulu kena mendaki guna kenderaan ke tapak permulaan iaitu di pintu masuk  mossy forest ( hutan berlumut). untuk ke situ laluannya adalah ke ladang teh BOH di brinchang. perjalanan ke atas menaiki kenderaan agak mengambil masa... sesampai di situ boleh park kenderaan dan mulakanlah.. kami naik berenam aku, RD dan anaknya haykal, Eddy dan anak perempuannya serta MD. yang mak mak budak serta kanak-kanak lain ada aktiviti petik stroberi mereka di cameron.

macam biasa semangat aku amat tinggi apabila memulakan pendakian.. mungkin kerana nampak awalan dia macam senang. meniti tangga-tangga cantik. pendek je pun... sehinggalah ke permulaan offroad, rasa macam ok je. tambahan cuaca sejuk dingin. tetapi aku rasa 30 minit je kot... apabila aku mula merasakan perubahannya....

1. kitaran nafas aku agak kurang stabil. mungkin kesan cuaca sejuk.
2. disebabkan itu aku mudah berasa penat. mungkin sebab bila sejuk aku agak semput.
3. kepala lutut kiri aku mula rasa macam sengal. mungkin kesan sejuk.

jadi aku terpaksa mengawal langkah, bagi mengelakkan sesuatu terjadi kat lutut aku (lutut nak pakai lama weh). jangkaan aku mengenai track ke gunung irau juga ternyata 500 peratus meleset. apabila cabaran dia bagi aku sudah mencapai tahap ekstrem. apabila bukan sahaja terpaksa melalui trek naik turun naik turun gunung, tetapi juga trek yang tidak stabil seperti batu-batu dan akar-akar menyukarkan kaki untuk melangkah. dan aku boleh kategorikan ia bukan mendaki tetapi juga memanjat. kekuatan tangan diperlukan juga untuk membantu memanjat (mendakilah). tetapi jika melihat kepada keindahan hutan berlumut ni aku rasa kepenatan itu mungkin sedikit hilang. kesempatan juga digunakan untuk mengambil gambar yang jarang kita dapat di hutan lain. tetapi itu mungkin bagi orang lain, bukan bagi aku, apabila masuk sejam lebih perjalanan, aku terpaksa melupakan kecantikan hutan itu dan kamera tersimpan saja dalam beg. penat teramat... pergerakan semakin perlahan.. air 100 plus juga tidak banyak membantu. nak patah balik tak berani sebab sorang je. tambahan aku harus melengkapkan latihan ini. kalau tak macamana nak naik kinabalu jika semangat tidak ada. maka aku gagah la juga. adakala aku ditemani adakala aku keseorangan. aahh lantaklah janji aku sampai ke puncak.

aku juga bernasib baik sebab ada kumpulan-kumpulan terkemudian dari kami yang memanjat. jadi bila masa aku keseorangan, tanpa sedar ada yang memotong, lega sikit hati, ada lagi kat belakang.

ok setelah lebih kurang 3 jam pergerakan aku, kami sampai di mini irau, atau irau yang kecik la. aku paling terakhir dalam kumpulan kami. dan aku rasa anak RD haykal dan anak eddy yang aku panggil kakak serta la 3 orang ni dah puas berehat lebih 20 minit rasanya apabila aku tiba di mini irau. makanya belum sempat aku nak melepaskan penat, pendakian ke puncak irau diteruskan. adoiii...

bukit kedua atau mungkin gunung kedua itu turut memberi cabaran buat aku atau orang yang macam kategori aku yang mudah pancit. aku hanya sampai ke puncak irau menjelang 3.00 petang, ketika orang lain sedang enak menikmati bekalan makanan.

kira-kira sejam lebih berehat, pendakian turun bermula. ada kumpulan-kumpulan yang tinggal terus di puncak untuk melihat pemandangan pagi dari puncak irau. memang cantik. tapi kami memilih untuk turun.

turun juga ada cabarannya. terpaksa menahan kekuatan kaki takut-takut terseliuh. aku yang kepenatan gagahkan juga. demi sebuah pengalaman. dipendekkan cerita, aku hanya berjaya keluar ari mossy forest lewat petang kira-kira 6.30 petang. itu aku rasa memang getir bagi yang malas melakukan latih tubi. aku kira hampir seminggu jugak aku gagal berjalan dengan baik kesan dari kesakitan mendaki.

tapi ia memang sebuah pengalaman. bukan omong kosong. at least aku dah sampai, walaupun cara aku sampai itu mampu buatkan orang ketawa.


ps: untuk lagi gambar menarik dan cerita penuh irau boleh terus ke blog sahabat aku di SINI.