Friday, January 14, 2011

ANUGERAH OLIMPIAN UNTUK PUVE DAN NICOL

akhirnya setelah sekian lama memperjuangkan sukan karate, r. puvaneswaran malam ini di iktiraf sebagai olimpian lelaki bagi tahun 2010. pencapaian konsisten sepanjang menceburkan diri lebih sedekad dalam sukan karate sehingga berjaya merangkul emas di sukan asia guangzhou november lepas. hadiah ini memberi makna buat dirinya disaat dia mahu mengundurkan diri sebagai atlet setelah mencapai umur veteran dalam kategorinya dan bakal beralih sebagai jurulatih bagi melahirkan lebih ramai bakat2 muda sukan karate. dalam usia 35 tahun puva masih mampu merangkul emas kumite lelaki bawah 55kg di guangzhou, satu pencapaian yang tentunya membuat panel pemilihan memihak kepadanya.

dia menewaskan pesaing sengit iaitu koo kien keat (badminton), alex liew (bowling) dan azizulhasni awang (berbasikal trek).

sementara itu seperti dijangka ratu skuasy negara dato' nicol ann david dipilih sebagai olimpian wanita bagi tahun 2010 atas pencapaian konsistennya dalam acara itu. bukan sahaja memenangi emas sukan komanwel, pencapaian konsistennya sepanjang tahun 2010 dengan tidak melepaskan satu gelaran dalam kejohanan yang disertai membolehkan dia dipilih sebagai pemenang malam ini.

pesaing terdekat nicol ialah pandelela rinong (terjun), chai fong yin (wushu) dan elaine koo (gymrama)

hadir bersama malam ini ialah menteri belia dan sukan datuk seri ahmad shabery cheek, serta pegawai2 tertinggi OCM dan juga persatuan2 dibawah gabungan badan induk sukan negara itu.

No comments:

Post a Comment

your comments is valuable..