Thursday, November 5, 2009

Adakah Kelantan Atau Negeri Sembilan


final piala malaysia sabtu ini pastinya bakal meninggalkan sejarah buat kelantan dan negeri sembilan apabila kedua2nya telah menanti sekian lama untuk mendakap piala malaysia yang paling berprestij itu. andai kata salah satu pasukan menang maka yang kalah itu pastinya perit untuk ditelan apatah lagi membawa harapan menggunung penyokong yang bakal membanjiri setiap ruang stadium nasional bukit jalil, tempat berlangsungnya perlawanan akhir itu.

namun yang pasti pihak2 berkaitan telah menyusun langkah berjaga2 bagi mengelakkan berlakunya lagi tragedi2 yang tidak sepatutnya berlaku apatah lagi kedua2 pasukan ini pernah menempuh detik sejarah hitam pada perlawanan piala FA april lalu apabila penjaga gawang kelantan yang terkenal dengan sifat 'gedebe'nya itu mengkasari penyerang negeri sembilan mengakibatkannya digantung untuk beraksi namun hukuman akhirnya diringankan dan kini kembali menggalas cabaran akhir yang saya kira bakal mengundang lebih besar masalah jika tidak dibendung. rekod telah tercatat, dan penyokong pula pasti bersedia dengan segala macam perisai sekiranya terjadi apa2 yang tidak diingini. cuma x tahu la sapa yang kena.

dari sumber2 yang sangat boleh dipercayai, pihak berkuasa bakal meletakkan ramai preman di kerusi2 penonton bagi melihat siapakah yang suka mencetuskan suasana tidak senang dalam stadium. yang diluar pula akan memastikan tiada bahan2 letupan dan senjata2 yang boleh mengakibatkan kecederaan dan yang paling penting sekali ialah tiket2 akan di 'scan' agar tiada yang masuk menggunakan tiket palsu. tiket pun rasanya sudah mula dipalsukan pihak2 tertentu demi mengaut keuntungan semata2...

yang pasti dari maklumat itu lagi kelantan telah menempah lebih 50 ribu tiket untuk penyokong2 mereka, lebih banyak dari negeri sembilan. dan ramai menjangkakan kelantan bakal menjulang piala malaysia untuk edisi 2009 ini nanti. namun apapun kata orang, jawapannya hanya dapat dipastikan pada tarikh 7 november sabtu ini selepas habis tiupan wisel penamat oleh pengadil yang akan bertugas nanti.

tak kisah la apa pun... yang penting FAIRPLAY beb...

saya pun dapat la tiket free 2 keping utk malam tu. masalahnya yang mintak dari saya lebih 10 orang. so untuk bagi adil kepada semua... saya simpan je buat kenangan...

2 comments:

  1. kasi la mana2 team pun mng, mrk dah lama ngidam nk peluk piala keramat tu...
    selangor saja jer kasi line...

    ReplyDelete
  2. ekekek... tu la tu... next year selangor ambik balik... kesian kat team2 camni...

    ReplyDelete

your comments is valuable..