Tuesday, November 10, 2009

Off Road Kubang Gajah


salam... bersukan sebagai aktiviti riadah amatlah bagus. selain dapat menyihatkan tubuh badan, ia juga dapat menguji akal fikiran tentang sukan yang diceburi tak kira la membuatkan kita berfikir dari segi teknikal ataupun taktikal. tetapi yang amat penting sekali sukan dapat menghubungkan kita dengan ramai orang ataupun rakan dari pelbagai lapangan.

sukan basikal bukit yang kini semakin digemari ramai juga tidak terlepas dari menjadi pilihan peminat dari pelbagai lapisan umur dan kedudukan. dan saya juga merupakan salah seorang yang dah terjebak secara lebih serius dalam sukan ini. tetapi tidaklah sampai tahap antarabangsa. sekadar memastikan tubuh badan sentiasa sihat selain memastikan enjin di bahagian otak sentiasa berfungsi dengan baik supaya dengan berfikir setiap kali mengayuh dapat juga mendorong otak supaya sentiasa berfikir dengan waras dan bernas dalam hal-hal lain.

ahad baru ni sempat juga saya meluangkan masa join rakan2 riders dari ampang, shah alam dan bukit jalil untuk bersama berkayuh ke kubang gajah, kemensah. trail yang agak pendek tetapi cukup membuatkan paru2 berkembang kuncup dengan laju sekali. sekali-sekala teruji juga kecekapan apabila melalui tepi2 gaung yang membuatkan jantung sentiasa berdebar. tetapi debaran itu tidaklah begitu hebat kalau dibandingkan berkayuh pada waktu malam.

sebenarnya saya ni dah tergolong dengan rider yang digelar DUKE rider. tak la ramai tetapi lebih 5 orang jugak la. kami biasa berkayuh di DUKE highway pada setiap hari rabu malam. turut serta pada ahad lalu rider yang digelar PUJMAC. dari bukit jalil. selain itu ada juga rider2 perseorangan. inilah yang dikatakan membina jalinan silaturrahim dan juga rangkaian kerana hari tu saja lebih 3 orang kenalan baru saya dapat.

lokasi kayuhan kami pada kali ini adalah di air terjun kubang gajah, kemensah ulu kelang atau lebih dikenali dengan panggilan sofea jane.


mulanya di sini. berkumpul di shell berhampiran zoo negara. 17 rider kesemuanya. kira-kira 8.30 pagi kami memulakan kayuhan.


kampung kemensah. melalui jalan bertar tetapi mendaki sudah cukup membuatkan beberapa rider termasuk saya tercungap2 sehingga terpaksa menolak basikal sehingga ke penghujung sebelum masuk off road iaitu di institut budaya melayu baru.


bagi rider yang kurang fit seperti saya. mendaki adalah sesuatu perkara yang menyulitkan dan meletihkan. (gambar moqh dan cito sedang menolak basikal)


berehat seketika di penghujung jalan bertar di sini.


off road bermula. kami memulakan kayuhan off road dengan 90 peratus kayuhan adalah mendaki sebelum sampai ke air terjun kubang gajah.


untuk ke air terjun kubang gajah, aktiviti menolak basikal adalah perkara biasa kerana trail yang perlu mendaki tidak henti2 memenatkan ramai rider termasuk saya.


persimpangan ke kubang gajah. berehat seketika sebelum memulakan kayuhan.

selepas sahaja kami memasuki persimpangan ini tumpuan kayuhan diberikan sepenuhnya dengan tiada gambar diambil oleh kerana ingin cepat sampai ke destinasi.


tiba di pintu gerbang air terjun kubang gajah. bergambar sambil berehat kerana selepas gerbang ini kami perlu menuruni bukit yang sangat curam.


downhill terakhir sebelum ke air terjun


keadaan basikal saya


tidak sah rasanya jika tidak mendapat kesegaran air gunung asli. itulah yang menambah kmbali tenaga para rider semua.

selepas lebih kurang sejam kami bertolak pulang. menolak seketika mendaki sebelum kami downhill sampai ke bawah.


tanda kejayaan


berehat seketika sambil makan mee goreng power di kedai makan chalet rimba, JINBARA


tiba kembali ke shell, beberapa rider menonggeng basikal mereka untuk ditembak dengan air...


tahniah kepada rider semua. semoga kita boleh ride lagi lepas ni di tempat2 yang lebih menarik lagi... lagi gambar dalam link flickr.

No comments:

Post a Comment

your comments is valuable..