Saturday, August 7, 2010

APA JADI DENGAN SNUKER?

ini lagi satu hal yang saya baru terima dari sumber-sumber rapat.

difahamkan skuad snuker negara akan bertanding pada sukan asia nanti tapi masalahnya DAH SETAHUN LEBIH TAK TRAINING di msn sampaikan dewan tempat berlatih pun di kunci.

apa dah jadi dengan skuad snuker negara ni? apa yang saya dapat tahu diorang ni pun ibarat dah berpecah. sorang ke sana sorang ke sini... padahal masing-masing mempunyai potensi yang besar untuk negara. pulak tu pemain-pemain muda yang berpotensi ni dah merapu tak tentu hala dah. ada yang dah keje salesgirl dan ada juga yang jadi penunggu kat rumah. elaun pun katanya dah lama diputuskan.

menurut sumber rapat itu ia berlaku selepas sahaja tamat sukan sea laos. masing-masing buat hal sendiri. kot ada yang training tu pun bukannya training, ibarat suka-suka main snuker. logiknya takkan la geng-geng ni nak training kat kedai ah chong atau kedai ah seng... dah tentu kalau ke pusat-pusat snooker ni main pun suka-suka. bukankah cara ni tidak teratur?

macam mana nak berikan saingan di peringkat antarabangsa kalau dalam negara pun dah menunjukkan budaya sebegini rupa? nanti kot pergi sukan asia pun ibarat menghabiskan duit je... kalau x pergi tak pe gak... tapi kalau x pergi pun masih kena berlatih juga sebab setiap kali sukan sea snuker mesti hantar pemain. takkan bila dah dekat hari kejohanan baru nak buat latihan pusat?

persekutuan snuker dan billiard perlu berbuat sesuatu. jangan sekadar lepas tangan dan hanya mencukupkan kuota untuk ke satu-satu kejohanan. walaupun ianya bukanlah antara sukan teras negara tetapi setidak-tidaknya ia juga mampu menyumbangkan pingat untuk negara seperti yang pernah dilakukan satu ketika dulu.

kalau betullah apa yang saya dengar ni, persekutuan snuker dan billiard negara kena fikir balik kalau nak hantar pemain ke sukan asia. masa pun dah terlambat.. jangan buang duit lah...

No comments:

Post a Comment

your comments is valuable..