Saturday, July 21, 2012

HANYA 16 PEGAWAI KE PARALIMPIK?mungkin ianya sesuatu yang agak memusykilkan tetapi itulah hakikatnya apabila hanya 16 orang pegawai bakal mengiringi 23 atlet ke sukan paralimpik di London, selepas berakhinya temasya Olimpik pada ogos nanti menjadikan jumlah kontinjen malaysia hanya seramai 39 orang.

10 daripada pegawai terlibat merupakan jurulatih manakala 6 lagi terdiri dari urusetia dan pasukan perubatan.

namun sebenarnya bukanlah salah pengurusan disini tetapi ianya merupakan peraturan yang telah ditetapkan oleh penganjur. mungkin mengambil kira jumlah acara yang terlalu banyak untuk sukan orang kurang upaya ini berbanding sukan biasa. bayangkan dalam satu acara sahaja terbahagi kepada banyak kategori mengikut jenis kecacatan. sehingga kan daripada 28 acara keseluruhan ianya terbahagi kepada lebih 4 ratus acara atau kategori yang memaksa penganjur menghadkan bilangan pegawai pengiring.

oleh itu menurut chef de mission datuk seri zolkples embong semua 16 pegawai akan melakukan tugas 'multitasking' bagi memastikan atlet paralimpik ini sentiasa dijaga memandangkan pergerakan mereka sangat terhad.

yang penting kita harap penyertaan mereka kali ini bakal memberi keputusan yang lebih baik berbanding di beijing 4 tahun lalu tambahan mereka yang layak secara merit melebihi 100 peratus penyertaan edisi sebelum ini.

skuad paralimpik negara akan mengambil bahagian dalam 8 acara iaitu berbasikal, memanah, olahraga, pelayaran, ping pong, powerlifting, renang dan fencing berkerusi roda. temasya akan berlangsung 29 ogos sehingga 9 september.

PARALIMPIK BOLEH!


No comments:

Post a Comment

your comments is valuable..