Sunday, May 12, 2013

SOALAN 2 : PENGEMBARAAN DALAM NEGARA - LANGKAWI



Semua orang pastinya ingin menikmati saat-saat berseronok dengan mengembara di mana-mana tempat yang diminati. Bukan sahaja ia meluaskan pandangan, tetapi juga sedikit sebanyak mengajar kita menghargai setiap inci bentuk kurniaan Tuhan di atas muka bumi ini. Sebagai seorang yang suka mengembara atau melancong, saya turut terpanggil untuk berkongsi sedikit catatan yang mungkin boleh dijadikan panduan buat rakan-rakan atau pembaca yang ingin ke tempat sama. Lokasi yang saya maksudkan ialah PULAU LANGKAWI.

Mungkin kedengaran agak sudah menjadi kebiasaan kerana siapa yang tidak pernah ke Pulau Langkawi bukan. Boleh kata majoriti rakyat Malaysia pernah menjejakkan kaki ke pulau yang penuh dengan legenda dan mitos selain dikenali dengan Pulau yang mempunyai kepelbagaian keseronokan dan keterujaan membeli belah kerana bebas cukai.

Untuk tiba di Langkawi terdapat 2 pintu masuk, iaitu di Kuah jika menaiki feri dan juga di Lapangan Terbang Antarabangsa, Padang Matsirat melalui jalan udara. Tetapi apa yang saya ingin kongsikan ialah jika kita memandu dan menaiki feri. Ada baiknya kita rancang perjalanan kita dengan teratur supaya kita tidak kerugian masa dan kos perbelanjaan disamping dapat memenuhi kepuasan percutian.

Jika kita menggunakan jalan darat cadangan saya ada baiknya kita menaiki feri di Kuala Perlis, Perlis kerana selain mempunyai kawasan parkir yang banyak, persekitaran sekeliling juga selesa. Walaupun Pulau Pinang dan Kedah turut mempunyai feri ke Pulau Langkawi tetapi bagi saya lebih selesa jika kita menaiki feri di Kuala Perlis.


Setibanya di Jeti Kuah di Pulau Langkawi perkara pertama yang perlu dilakukan ialah mencari kenderaan sewa, sama ada motorsikal atau kereta. Ini kerana ia dapat menjimatkan perbelanjaan membayar teksi atau kereta sewa yang agak tinggi selain kita boleh bergerak ke mana-mana di sekitar pulau dengan mudah. Kadar bayaran sewa kereta contohnya kebiasaan dalam harga 60 ringgit semalam.

Seterusnya kita perlu mencari tempat penginapan. Jika kita telah membuat tempahan lebih awal itu lebih mudah tetapi sebenarnya tidak sukar mencari penginapan di Pulau Langkawi kerana terlalu banyak hotel dan chalet di tempat-tempat tumpuan di Pulau Langkawi. Jika anda lebih gemarkan percutian dibandar sambil membeli belah, Kuah lah tempatnya. Jika anda gemarkan pantai yang cantik dan indah, ada banyak pantai-pantai boleh dipilih. Juga percutian ala kampung turut boleh dicari di Pulau Langkawi.

Bagi saya Pantai Chenang menjadi pilihan kerana jelas ianya boleh menenangkan fikiran, walaupun sibuk dengan pelancong. Pelancong antarabangsa turut menjadikan Pantai Chenang sebagai tumpuan untuk berehat dan bersantai. Sepanjang Pantai Chenang lebih dari 20 resort dan chalet boleh dipilih. Bukan itu sahaja, Pantai Chenang juga terdapat akuarium besar iaitu Waterworld Langkawi. Untuk ke Pantai Chenang dari Kuah mengambil masa kira-kira 45 minit memandu. Pantai Chenang terletak di mukim kedawang.

Selesai mendapatkan penginapan, kita sudah boleh merancang hala tuju di Langkawi. Kita boleh pilih penginapan mengikut kemampuan. Saya kebiasaannya mencari chalet yang berharga tidak lebih 150 ringgit semalam kerana apa yang lebih menjadi kepuasan saya ialah keseronokan bercuti. Selesai mendapat penginapan sekitar tengahari saya akan memulakan pemanduan sekitar pulau. Oleh kerana saya lebih suka kepada pengembaraan yang lebih santai, mencabar dan lain dari yang lain, maka kawasan-kawasan mitos dan legenda bukan menjadi tumpuan saya.

Tempat pertama menjadi tujuan saya ialah ke kawasan pelancongan agak moden iaitu kereta kabel. Ia terletak berhampiran Teluk Burau di puncak Gunung Matcincang. Untuk tiba ke sana mengambil masa kira-kira 40 minit memandu melalui bukit-bukit tepi pantai.

Tetapi sebelum tiba di sana ada baiknya singgah dahulu di Padang Matsirat kerana disitu terdapat kawasan Beras Terbakar, Antara mitos dan Legenda yang terdapat di Langkawi. Sebenarnya tiada apa yang lebih menarik di Beras Terbakar. Apa yang ada hanyalah sebuah rumah penjaga kawasan beras terbakar itu. Tetapi elok juga jika melawat di sana sebagai menambah pengetahuan apa yang ada di Langkawi. Beras Terbakar terletak di Kampung Raja, Padang Matsirat.


Selesai singgah di Beras Terbakar, perjalanan diteruskan ke Gunung Matcincang untuk menaiki kereta kabel. Untuk ke sana sekali lagi kita akan melalui Teluk Burau atau dengan nama baru Teluk Baru. Di sini kita boleh melihat kapal-kapal mewah berlabuh sambil melihat keindahan sekitarnya dan pantai-pantai. Boleh juga mengambil gambar jika mahu.

Ok seterusnya kita akan ke Kereta Kabel Langkawi. untuk menaiki kereta kabel Langkawi tiket berharga 15 ringgit untuk pemegang kad pengenalan Malaysia manakala 20 ringgit warga asing. Tiba di atas puncak Gunung Matcincang kita boleh melihat keseluruhan Pulau Langkawi. Betapa indahnya ciptaan Tuhan yang menjadikan Pulau Langkawi tumpuan pelancong dunia. Jangan lupa kita juga boleh menguji keberanian di Gunung Matcincang kerana terdapat jambatan gantung di atas puncak itu. Kita boleh duduk di atas gunung tersebut selama mana mengikut kepuasan sendiri.


Puas sahaja di atas tiba masa untuk kembali ke tempat penginapan dan merancang kawasan tumpuan lain keesokannya. Kita boleh singgah di Air Terjun Telaga Tujuh di sebelah kawasan kereta kabel, satu lagi kawasan legenda dan mitos Langkawi. Mengikut cerita masyarakat sekitar ia merupakan rangkaian air terjun mengalir ke tujuh telaga semula jadi. Curahan dari telaga pertama terjadi sebatang sungai kecil dan menerusi ke telaga yang lain. Berdasarkan cerita rakyat, ini adalah tempat permainan bidadari dan syaitan.

Rancangan keesokannya ialah mengembara ke pulau-pulau berhampiran. Walaupun di Pulau Langkawi terdapat kira-kira 99 pulau-pulau kecil, namun hanya beberapa pulau sahaja menjadi tumpuan pelancong. Dari Pantai Chenang kita boleh memilih pakej sedia ada dengan menaiki bot. Harga adalah sekitar 25 ringgit ke 35 ringgit seorang. Pakej ialah dengan menjelajah 3 pulau iaitu Pulau Dayang Bunting, Pulau Singa Besar dan Pulau Beras Basah.

Pulau Dayang Bunting adalah unik kerana didalamnya ada tasik. Walaupun airnya bersambung dengan laut tetapi tidak masin. Pulau singa Besar adalah pulau yang tidak diusik dan kita akan melalui sekitar pulau tersebut sambil memberi makan kepada burung helang. Manakala pulau beras basah amat cantik dengan pasir yang putih dan kita boleh mandi manda di situ. Kebiasaannya kita akan berada seharian di 3 pulau tersebut.

Pulang pada hari ketiga singgah dahulu di pekan Kuah membeli belah di sana. Periuk, pinggan mangkuk amat murah sekali. Tidak sah rasanya jika tidak pulang dengan membawa pinggan mangkuk. Bermacam pilihan coklat juga boleh dibeli dengan harga murah selain minyak-minyak dari gamat untuk tujuan pengubatan tradisional.



Banyak lagi tempat yang boleh dilawati di Pulau Langkawi. 3 hari 2 malam tidak puas rasanya kerana terdapat banyak kawasan boleh dilawati terutama kawasan Geopark yang telah pun diiktiraf ke 49 dunia dan pertama di Asia Tenggara oleh UNESCO.

Pulau Langkawi bagi pendapat saya merupakan pulau peranginan merangkumi keseluruhan kehidupan iaitu dari sejarah, legenda, mitos, hiburan dan juga sains dan teknologi. Sekali pergi tidak memadai. Harus ke sana berkali-kali baru puas hati...




No comments:

Post a Comment

your comments is valuable..