Sunday, May 12, 2013

SOALAN 3 : MEMORI DI SEKOLAH


Setiap orang pastinya mempunyai memori di sekolah yang akan sentiasa diingati sampai bila-bila. Ianya lebih kepada pengalaman hidup mengajar erti kedewasaan.

Saya juga turut mempunyai memori di sekolah akan akan terus terpahat dalam ingatan. Memori tersebut ialah bermain  'BOLA KETAM'. Mungkin ada yang tidak pernah mendengar apa itu permainan bola ketam. Dan saya rasa mungkin sekolah saya sahaja yang mengamalkan permainan ini.

Bersekolah di kota Metropolitan Kuala Lumpur tidak bermakna kita harus asyik mengikuti peredaran zaman. Perlu juga mengekalkan tradisi supaya ianya kekal dalam ingatan pelajar. Itulah sekolah saya Sekolah Menengah Seri Ampang, Kuala Lumpur. Bermula dengan nama Ampang Road Boys School pada tahun 1963 sehingga ditukar nama kepada Sekolah Menengah Seri Ampang pada tahun 1989 sehingga kini, nostalgia permainan bola ketam tetap terpahat dalam ingatan pelajar sehingga kini.

Bermain bola ketam selalunya pada waktu pendidikan jasmani. Setiap kali waktu tersebut jika tiada pelajaran dalam kelas, guru PJK berbangsa Cina kami akan arahkan pelajar ke gymnasium. Gymnasium pada waktu itu lebih kepada dewan besar berlantaikan papan. Di tepi-tepinya ada palang untuk bergayut. Itulah konsep gymnasium zaman dahulu di sekolah.

Dengan hanya berbekalkan singlet atau t-shirt atau baju dalam, seluar sekolah dan kasut sekolah (kerana kami memang malas pakai pakaian sukan selain kebanyakan kami bukan orang senang), begitulah kami bermain bola ketam.

Bermain bola ketam sama macam sukan bola lain, iaitu berebut bola dan berusaha menjaringkan gol. Keluasan biasanya sebesar separuh dewan atau saiz gelanggang futsal. Cuma perbezaan ketaranya ialah kedudukan pemain atau postur badan pemain itu untuk bermain bola ketam.

Permainan bola ketam lebih kepada permainan santai. Tiada undang-undang, tiada peraturan. Yang ada cumalah peraturan kedudukan badan supaya ia dapat digelar bola ketam. Main bola ketam tak boleh berdiri, jauh sekali untuk berlari, yang penting harus bermain menggunakan kaki. Cuba bayangkan kalau kita mengikut kedudukan haiwan berkaki empat, kedua-dua tangan dan kaki di lantai. Tetapi lebih mencabar lagi ia harus di kedudukan terbalik atau kedudukan badan menghala ke atas. Itulah dia kedudukan jika bermain bola ketam.

Dengan kedudukan dan postur tersebutlah kita mengejar bola, menggunakan kekuatan tangan dan kaki untuk 'berlari' dan seperti biasa kaki digunakan untuk menyepak bola. Sebenarnya bermain bola ketam tidak semudah disangka. Ia mengundang keletihan yang cepat akibat menampung badan menggunakan tangan sambil mengejar bola. Tetapi keseronokan tidak tergambar apabila ia bukan sahaja kepada sasaran kemenangan, tetapi juga ikatan persahabatan apabila terlalu banyak kelucuan yang akan terjadi ketika bermain bola ketam.

Saya tidak pasti dari mana datangnya permainan ini tetapi itulah keunikan sekolah kami dan saya percaya di sekolah kami lah yang memulakan permainan itu dan saya juga percaya di sekolah kamilah satu-satunya yang bermain bola ketam. Sesuatu tinggalan yang pasti tidak akan dilupakan oleh sesiapa yang pernah menuntut di sekolah itu.

Keistimewaan itu jugalah yang merapatkan hubungan sesama pelajar dan bekas pelajar apabila bertemu di majlis-majlis 'reunion'. Saya percaya memori inilah yang akan terus mempopularkan Sekolah Menengah Seri Ampang sampai bila-bila. Saya percaya jika ianya terus dikekalkan tidak mustahil ia bakal menjadi pelopor sebahagian acara karnival yang menerbitkan kemeriahan, keseronokan selain kelucuan apabila bermain.

Kepada rakan-rakan AROBA... Salute!

Faisal Jamal
AROBA 1990-1994

No comments:

Post a Comment

your comments is valuable..