Friday, September 25, 2009

Catatan Hari Raya di Sabah (2 syawal 1430 / 21 sep 09)

hari kedua kami menghala ke arah MENUMBOK. di situ terdapat ramai saudara sebelah mama dan bapak. boleh dikatakan bangsa brunei adalah bangsa yang sangat rapat sehinggakan mereka sentiasa mengenali antara satu sama lain walaupun kedudukan kampung begitu jauh berbatu. ini kerana pada masa dahulu mereka berkahwin antara kaum2 mereka sahaja dan membina tali persaudaraan dari situ. sebagai contoh sepupu saya juga berkahwin dengan orang brunei sabah. dan tidak disangka rupa2nya isterinya mempunyai tali persaudaraan dengan isteri saya. keluarga bangsa brunei ini sangat besar sehinggakan tidak perasan jika berselisih bahu di bandar.

sedikit maklumat, MENUMBOK merupakan satu2nya jalan masuk dan keluar ke pulau bebas cukai LABUAN selain dari kota kinabalu. perjalanan bot labuan-menumbok mengambik masa kira2 20 minit. jetty disitu digunakan oleh orang2 di pantai barat sabah untuk ke destinasi mereka. ada yang meninggalkan kenderaan di menumbok dan menaiki feri untuk bekerja di labuan.

dari beaufort ke menumbok mengambil masa perjalanan kira2 1 jam 20 minit. dan untuk sampai ke menumbok akan melalui mercu tanda KUALA PENYU, iaitu daerah besar disitu.

rumah pertama untuk hari raya ke2. terletak di persimpangan pekan menumbok dan mempakul

mama tua (nenek) dan tuan rumah. sepupunya

keluarga sebelah isteri. turut sama mengikuti rombongan raya

rumah ini juga agak lain dari yang lain, kerana ada menghidangkan asam buat tetamu. sakit perut ooo...

rumah berikutnya hanya terletak dibelakang rumah sebelumnya. juga sepupu mama tua

luar dan dalam dipenuhi oleh rombongan raya kami.

mama berbual dengan isteri tuan rumah, saudaranya

di rumah ini kami dihidangkan dengan nasi berlauk. menyelerakan


rumah beikutnya yang terletak bersebelahan rumah pink ini betul2 mencuri tumpuan saya. jika kebiasaan dinding rumah dihiasi dengan gambar2 pemandangan ataupun potret keluarga, tetapi tuan rumah ini meletakkan gambar2 pemimpin kerajaan pada dinding rumahnya. difahamkan tuan rumah ini begitu kuat pengaruh politiknya di menumbok dan mungkin dia antara orang2 yang mempunyai kedudukan agak tinggi dalam hirearki politik di sini. semoga terus sukses dengan lapangan yang diceburi.

mama tua dan isteri tuan rumah, anak saudaranya

seterusnya kami bergerak menaiki kenderaan juga di sekitar kawasan kampung menumbok ini. boleh dikatakan 90 peratus rumah2 disini merupakan saudara-mara mama tua dan mertua saya. dengan adanya mama tua bolehla keluarga kami mengenali saudara mara mereka kerana mama sendiri kurang mengenali mereka kerana jarang bertemu selain sudah begitu lama tinggal di kota kinabalu.

ini adalah rumah yang seterusnya. sebaik menurunkan penumpang, saya dan bapak serta afiq terus bergerak mencari minyak kerana kereta kehabisan petrol. di MENUMBOK tiada stesen. kena beli dalam botol. stesen minyak terletak di KUALA PENYU, kira2 45 minit dari menumbok.

kami membeli minyak petrol di jeti, hanya 5 minit dari rumah tadi. kami membeli dengan harga 30 ringgit. tetapi kuantitinya hanya bersamaan isi petrol 20 ringgit. untung orang jual petrol di kampung. tiada pilihan. terpaksa beli. kalau tidak tak sampai kuala penyu nanti.

bapak sedang berunding dengan penjual petrol disini. rupa2nya babu (makcik) ini juga bersaudara dengan ibu mertua saya.

selesai mengisi petrol, kami kembali ke rumah tadi

mama tua berbual mesra dengan sepupu rapatnya. lama tidak berjumpa agaknya

begitu seronok yayie dengan saudara sebelah mamanya..

dari kiri wiwi biras saya, orang tawau, adik ipar bongsu dan isteri pakcik hasan, babu ati, orang kawang.

masa untuk ke rumah sebelah. difahamkan tuan rumah ini merupakan tokey kereta sewa/teksi di menumbok.

rumah sebelah yang juga adik kepada pakcik di atas.

rumahnya besar. apa yang saya dgr tuan rumah ini merupakan kontraktor besar di menumbok

biras saya, bob, orang nilai, pertama kali beraya di sabah.

isteri kesayangan saya sempat berposing dkt langsir rumah orang


masa untuk ke rumah lain pulak

mama tua yang berumur lebih 80 tahun dipimpin oleh sepupu rapatnya.

rumah terakhir di menumbok. selepas ini kami akan bergerak pulang ke rumah kg


mungkin mama tua sedang memperkenalkan sepupunya kepada anak2 dan cucu2nya

adik dan hney

selepas ini kami masing2 pulang ke kg limbawang beaufort. tetapi saya mengambil peluang untuk singgah seketika di pekan KUALA PENYU untuk melihat suasana di pekan ini kerana ini kali pertama saya beraya sakan dengan kereta sendiri. ekekek...

sambung 3 syawal...

No comments:

Post a Comment

your comments is valuable..