Wednesday, September 15, 2010

SELAMAT HARI MALAYSIA 2010!

secara peribadi saya rasa agak berbangga kerana menjadi sebahagian dari integrasi nasional. beristerikan orang malaysia timur secara tidak langsung merapatkan lagi antara dua bahagian malaysia ini. memang jujur hati saya terpaut dengan keunikan di dua negeri ini dengan kepelbagaian budaya dan cara hidup, memeriahkan lagi keindahan negara malaysia.

baik, bercerita tentang hari malaysia ni, tahun lepas ada saya nyatakan dalam post saya. boleh rujuk SINI dan juga SINI.

kebetulan waktu saya menulis blog itu saya sedang bercuti hari raya di kampung halaman isteri di sabah. artikel yang saya perolehi dari akhbar tempatan. perjuangan rakyat sabah sarawak untuk mengiktiraf tarikh 16 september sebagai hari malaysia, berbeza dengan tarikh 31 ogos yang pada asasnya milik penduduk di semenanjung sahaja. akhirnya perjuangan mereka berbaloi apabila bermula tahun ini (2010) 16 september diiktiraf sebagai hari malaysia seterusnya menjadi sebahagian dari kalendar sebagai cuti umum untuk negara ini. dan mungkin juga saya dikira bertuah kerana sambutan hari malaysia buat pertama kali ini diadakan di sabah di mana tahun ini juga saya berada di sabah bercuti secara tidak langsung menjadi sebahagian dari rakyat yang turut menyambutnya di sini.

kita perlu maklum dengan kepelbagaian budaya dua negeri ini menyemarakkan lagi nama malaysia di mata dunia yang mempunyai keunikan budaya yang tersendiri. jika tidak mungkin malaysia lambat diingati... contoh mudah - rumah panjang, telinga panjang, rumah atas air, pakaian pelik2, tarian pelik2, bahasa sangat pelik, haiwan pelik2, cara hidup sangat berbeza dan lain2 perkara yang bila difikirkan balik jauh berbeza dari semenanjung. di sabah sahaja ada kira-kira 28 etnik. di sarawak?

bukan itu sahaja, dari sudut sukan dua negeri ini turut membantu menaikkan nama malaysia di peringkat antarabangsa. nama2 seperti matlan marjan, watson nyambek, terutama sekali nama sapok biki dalam tinju, hidayat hamidon dan matin guntali dalam angkat berat sentiasa meniti di bibir rakyat. dan kini generasi baru dalam sukan renang dan terjun pula menjadi bualan peminat sukan seperti daniel bego, bryan nickson, pandelela rinong serta lain2 atlet yang lahir dari dua negeri ini yang telah menjadi sebahagian dari barisan atlet-atlet negara.

tapi saya lebih suka bercerita dari sudut politik. kalau difikirkan balik memang patutnya lama diiktiraf 'secara rasmi' tarikh ni kerana dua negeri inilah yang banyak membantu pihak kerajaan untuk menubuhkan kerajaan baru atas tiket parti mereka. mungkin kesan dari pukulan tsunami 2008 membuka mata mereka untuk lebih menghargai rakyat di seberang sini. bukan mahu menyebelahi pihak di sini tetapi bila diselak semula keputusan PRU12 kerusi dari sabah sarawak yang banyak membantu mengekalkan penguasaan parti kerajaan untuk terus memerintah negara malaysia bagi tempoh 4/5 tahun lagi. jika tidak kerana bantuan dari sabah sarawak, sudah tentu malaysia akan mencipta sejarah buat pertama kali ditadbir oleh parti pembangkang.

cuma kesiannya setelah 47 tahun lahirnya malaysia, masih lagi terdapat keciciran, kekurangan dan masalah2 lain di dua negeri ini. saya rasa tak perlu kita bercerita tentang pembangunan. kerana dua negeri ini pun rasanya masih suka mengekalkan cara hidup mereka ni. kalau saya sendiri pun lebih suka suasana2 kampung yang kaya dengan cara hidup dan budaya unik ni. melainkan di bandar2 utama je lah.

kita bercakap soal ASAS. kemudahan asas kebanyakan tempat masih lagi mengalami masalah. jalanraya walaupun dah bertar masih lagi terdapat tempat2 yang tidak bertar dan juga jalan sentiasa rosak. sebab tu la agaknya orang di sabah sarawak lebih suka pakai pacuan 4 roda. selain dari jalan bergunung-ganang, permukaan jalan yang adakalanya tidak lancar juga memudahkan mereka jika menggunakan pacuan 4 roda. tapi hal jalan ni mungkinlah boleh dimaafkan lagi. sebab banyak perubahan dapat dilihat dengan peningkatan jalanraya dari dulu hingga sekarang.

masalah utama yang membelenggu kawasan2 kampung dan pedalaman kini adalah letrik dan air. contoh mudah rumah mertua saya di bongawan ni. tekanan air lemah. kejap ada kejap takde walaupun selalu ada. elektrik juga tak berapa kuat. nak tunggu lampu tu pasang berejam dia berkelip2. last2 mentol blow. saya pergi beraya di weston di adunya masalah air yang berpanjangan dari dulu tak selesai2... akhirnya air hujan yang ditadahnya... ada air tapi selalu bekalan terputus. padahal air ni paling penting dalam kehidupan seharian. letrik problem tak pe lagi, tapi kalau air problem nak buat kerja seharian pun x boleh.

mungkin kerajaan negeri kena maklum perkara ni. sarawak tu tak pe la lagi sebab saya tengok kuat politik mereka berpihak kepada kerajaan. tapi sabah ni nampak seakan2 mudah goyah. oleh itu ada baiknya pihak kerajaan persekutuan dan negeri lebih menitik berat soal rakyat kerana di sabah saya lihat seolah2 ada kebangkitan dari pihak pembangkang untuk menawan semula negeri ni. kalau kita singkap sejarah politik sabah juga agak berwarna-warni. sedangkan calon bebas yang pakai lambang macam2 pun boleh menang di sabah. mungkin blog SINI atau pun artikel SINI boleh jadi panduan untuk kerajaan negeri berjaga2 sementelah PRU13 pun tak lama lagi je. kalau tak say goodbye je la.. banyak tu 25 kerusi parlimen 60 kerusi dun... macam2 boleh jadi. (itu pun kot ada pihak berkaitan perasan blog saya dan link2 yang saya nyatakan).

apapun SELAMAT HARI MALAYSIA KE 47. semoga negara malaysia terus aman dan makmur...

No comments:

Post a Comment

your comments is valuable..