Friday, August 3, 2012

OLIMPIK : BADMINTON HAMPIRI PINGAT


Masih terlalu awal rasanya untuk ucapkan tahniah kepada 2 wakil badminton di acara single dan double kerana telah pun memasuki peringkat separuh akhir. Tetapi tidak salah rasanya untuk ucapkan tahniah kerana berjaya melepasi halangan untuk terus memburu pingat emas pertama yang disandarkan penuh kepada mereka.

Acara beregu yang terlebih dulu mengesahkan tiket ke separuh akhir apabila gandingan koo kien keat / tan boon heong  menewaskan beregu thailand isara bodin / Jongjit maneepong 21-16, 21-18.

Sebelah malam pula penyandang pingat perak edisi 2008, datuk lee chong wei menewaskan wakil india, kashyap parupalli 21-19, 21-11. Cuma pada set pertama datuk lee chong wei mendebarkan penonton di malaysia apabila dikerah sehingga mata ke 19 sebelum dapat mengatasi lawannya seterusnya menang set pertama. Set kedua tampak mudah apabila dia jauh meninggalkan lawan untuk menang seterusnya mara ke separuh akhir.

Separuh akhir nanti beregu koo / tan akan bertemu musuh tradisi dari china cai yun / fu haifeng manakala datuk lee chong wei akan berhadapan juga wakil china, chen long. Kita hanya mampu berdoa dari jauh agar kedua dua wakil badminton ini dapat membuat kejutan dalam edisi olimpik kali ini. Tahniah!

Sehingga ke akhir garisan!

No comments:

Post a Comment

your comments is valuable..