Monday, January 6, 2014

GILIRAN PARA ASEAN MENCIPTA NAMA DI MYANMARsetelah tamat temasya sukan sea di myanmar bulan lalu, kini giliran atlet kurang upaya untuk mengharumkan nama Malaysia dalam temasya Sukan Para ASEAN di tempat yang sama.

bakal berlangsung dari 14 hingga 20 januari, kontinjen malaysia seramai kira-kira 220 orang termasuk pegawai, akan mengambil bahagian lebih 200 acara dari 326 acara dipertandingkan.

Ketua pengarah MSN, datuk seri zolkples embong berkata kejayaan kontinjen sukan sea mencapai lebih sasaran pingat diharap akan menjadi pendorong dan pembakar semangat buat atlet para asean untuk menempa kejayaan di myanmar.

tambahan ia merupakan platform terbaik untuk pegawai dan jurulatih memilih atlet terbaik di kalangan yang terbaik dalam persediaan menghadapi temasya lebih besar selepas itu iaitu Para ASIA dan Sukan Komanwel EAD.

untuk edisi ke-7 para asean kali ini, MSN mensasarkan pungutan 50 pingat emas dengan lebih 30 daripada dijangka hadir dari acara olahraga.

menurut chef de mission datuk zakaria musa, sasaran itu dianggap realistik dengan track record cemerlang atlet bertanding selain pernah beraksi di temasya lebih besar.

kontinjen para asean kali ini turut dibakar semangat dengan kehadiran 2 jagoan paralimpik iaitu pemenang pingat perak memanah paralimpik london 2012, hasihin sanawi dan juga pemenang pingat gangsa acara lontar peluru di paralimpik london, mohd ziyad zolkefli. ziyad juga masih segar dengan gelaran juara dunia yang diperolehinya tahun lalu di Perancis.

 

bukan itu sahaja, kajian semula hadiah shakam buat atlet para dijangka membakar lagi semangat atlet untuk mencipta kejayaan.

sebanyak rm20,000 bakal diberi kepada atlet yang menggondol emas, hampir serupa dengan nilai yang ditawarkan kepada atlet normal.

kepada atlt-atlet para, selamat maju jaya!

** sukan para ni terlalu dekat dengan jiwaku walaupun aku normal. so touching so inspiring...

No comments:

Post a Comment

your comments is valuable..