Saturday, January 18, 2014

PAHANG JUARA, KEMPEN LIGA M BERMULA


** foto ehsan : arep kulal


"Its like winning la lottery".. Itu soalan pertama terpacul dari mulut aku apabila mendapatkan reaksi pengendali pahang ronald smith merujuk kemenangan pasukan tok gajah menjulang piala sultan haji ahmad shah, seterusnya memungut 3 mata penuh liga dalam perlawanan pembukaan liga m bertemu pasukan dari singapura, lions IX.

"Well.. Yeah yeah.. You have good description", jawapan yang keluar dari mulut ron (nama panggilannya) menjawab pertanyaan aku itu.

Ye lah... Asas Aku lebih merujuk kepada dia yang baru mengemudi pahang, tidak sampai beberapa bulan sudah menggapai piala pertama, tambah lagi 3 mata liga. Walaupun dia lebih suka memberi jawapan selamat...

Bukan itu sahaja.. Sebenarnya ron cukup bertuah. Kerana pengendali sebelum ini, dollah salleh telah membuat acuan secukupnya untuk juara piala malaysia 2013 ini. Kehadiran ron adalah ketika pahang sedang berada di puncak. Jadi dia hanya perlu menambahkan ramuan untuk memperkuatkan lagi pasukan. Manakan tidak, pahang hanya buat 3 kemasukan baru. Seorang dari skuad bawah 21 tahun dan dua import.. Cuma setakat hari perlawanan pertama, hanya pertahanan dari pakistan, zesh rahman yang berfungsi baik, manakala harapan kepada penyerang yang dibawa masuk dari kelantan, dickson nwakame tersekat di minit ke 14 apabila mengalami hamstring dan terpaksa digantikan oleh penyerang tunggal perlawanan, mathias conti. Dan dickson mungkin berehat selama 2 minggu.

Walaupun ada pemain yang boleh diharap keluar pasukan seperti amirulhadi zainal, tapi aku percaya ron boleh membentuk semula pasukan pahang sebagai pasukan digeruni. Tambahan melihat kesungguhan dia ketika mengendalikan latihan, selain watak yang aku percaya disenangi pemain pemainnya. 

Apapun tahniah kepada pahang. Tahniah juga kepada lions XII kerana memberi tentangan sengit sehingga pahang hanya mampu mendapatkan 1 gol sahaja.

Tahniah juga kepada penyerang tunggal perlawanan, mathias conti yang turut menyambut hari lahirnya semalam.

Perlawanan pahang dan lions xII menandakan kempen liga m 2014 dah bermula. All the best semua... Semoga liga malaysia terus meriah..

No comments:

Post a Comment

your comments is valuable..