Saturday, January 4, 2014

SIAPA PENGGANTI K.RAJAGOBAL?


selepas kontrak datuk k. rajagobal sebagai ketua jurulatih bola sepak kebangsaan tidak disambung, teka-teki siapa penggantinya bakal terjawab sedikit masa lagi.

aku yang berkesempatan berjumpa naib presiden FAM datuk seri subahan kamal petang tadi dalam majlis menyambut ketibaan piala dunia di subang, sempat bertanya soalan tersebut.

menurut datuk subahan keputusan muktamad siapa yang bakal mengisi posisi jurulatih kebangsaan bakal diketahui dalam seminggu dua lagi sebaik tamat mesyuarat exco FAM.

datuk subahan yang juga pengerusi jawatankuasa pemilihan jurulatih berkata dalam lebih 40 permohonan (ramai juga minat jawatan yang selalu dicaci maki ni), 5 telah disenarai pendek, dalam 5 shortlisted tu 3 daripadanya ialah jurulatih luar negara. even kebanyakan dari lebih 40 permohonan itu adalah dari luar negara.

wow! diorg ni agaknya dah tebal kene maki hamun dengan peminat bola sepak sbb tu diorg tak kisah pun. yang ni aku rasa profesional. yang pasti diorg boleh berkhidmat sebaiknya untuk bola sepak.

ok maknanya 2 daripadanya ialah jurulatih tempatan. siapa ye agaknya? bila ditanya datuk subahan tak mau dedahkan. dia kata keputusan itu hanya akan keluar sebaik mesyuarat exco FAM yang diadakan secepat mungkin. paling lewat sebelum akhir januari. tapi aku boleh agak kemungkinan salah seorang daripadanya ialah jurulatih skuad harimau muda, datuk ong kim swee.

 

kenapa aku agak-agak dia? sbb datuk subahan bercakap buat masa ni kim swee bertindak sebagai caretaker, so sementara keputusan rasmi dibuat dia yang akan melatih, dan menjelajah bagi mencari pemain-pemain terbaik yang akan mengisi slot pemain kebangsaan. datuk subahan pun ada cakap sama ada kim swee akan terus mengendali pasukan semua terjawab selepas mesyuarat itu nanti. so maknanya salah satu senarai pendek tentunya dia. lagi sorang aku tak boleh agak. sukar nak menilai semua jurulatih tempatan malaysia ni. semuanya bagus belaka.

tapi yang pasti salah seorg senarai pendek jurulatih luar dia sebut (sbb hafiz ahmad wartawan utusan ada hint perkara tu dalam temuramah bersama) ialah jurulatih dari perancis, phillippe trousier. yang ni dia terang2 sebut. ini info pencapaian terbaik trousier dari pakcik wikipedia semenjak mengurus pasukan bolasepak dari 1983 -

Troussier coached Japanese national team from 1998 to 2002, winning the 2000 Asian Cup, placing second at the 2001 Confederations Cup and made the round of 16 at the 2002 World Cup. He also coached the Japanese team at the 2000 Summer Olympics in Sydney to a fifth-place finish and 1999 FIFA World Youth Championship runner-up.

 

so no wonder dia boleh shortlist... aku pun agak suprise juga bila tgk info wiki trousier pada 2014 manage malaysia.. hahaha kelakar betul la. ada yang terlalu obses walhal keputusan belum dibuat. cuma kebarangkalian itu mungkin lebih tinggi memandangkan pencapaian terbaik dia selama menjadi pengurus dan jurulatih. semuanya boleh terjadi. sama ada jurulatih tempatan atau luar kita tgk sahaja asalkan sesuatu boleh dilakukan untuk menaikkan kembali pencapaian skuad bola sepak tempatan.
tapi aku percaya, kalau ikut situasi semasa, majoriti peminat bola sepak mahukan jurulatih luar. sbb dah lama kan pasukan dikendalikan jurulatih tempatan so tentunya nak kembali rasa bagaimana sentuhan jurulatih luar.

apapun kita tidak boleh nafikan sumbangan yang datuk k. rajagobal dah bagi sepanjang hampir 10 tahun bersama FAM, 5 dengan skuad junior 5 dengan skuad senior. jangan cepat sangat lupa kerana dia turut berjasa. jika tidak kerana dia belum tentu jenama malaysia kembali meniti di bibir peminat, jika tidak kerana dia belum tentu jersi-jersi malaysia di kaki-kaki lima laris macam pisang goreng sampai jersi tu boleh jadi baju jalan-jalan lagi. jika bukan kerana dia belum tentu stadium bukit jalil dan shah alam penuh walau tak penuh sepenuhnya, at least tak le rongak sangat. dan jika bukan kerana dia belum tentu nilai pemain-pemain ternama malaysia melambong tinggi. so? kita boleh fikir sendiri.

sekarang ni kita tunggu dan lihat sejauh mana keberkesanan bakal pengendali yang akan mengemudi skuad senior nanti. harap2 biarlah menjadi. kalau tak perabih boreh je... ciao!

No comments:

Post a Comment

your comments is valuable..