Friday, January 3, 2014

PIALA DUNIA SUDAH DATANG MALAYSIA

ok... ini tahun banyak sukan besar-besar punya... dan yang paling hangat tentunya Piala Dunia Brazil yang dilangsungkan Jun nanti.

Kehangatan piala dunia semakin terasa apabila piala berprestij itu tiba di subang petang tadi dari vietnam untuk hentian ke 56 di Malaysia dari penjelajahan 88 buah negara dalam jangkamasa 267 hari bagi mempromosi perlawanan bola sepak yang dinanti hampir seluruh pelusuk dunia itu.

Piala tersebut berlepas dari tapak Christ the redeemer di rio de janeiro pada 12 september 2013 untuk mengharungi 149,576.78 kilometer - jarak 3 kali lebih mengelilingi bumi.

berukuran 36.8 cm tinggi dengan berat 6.18 kg piala ini diperbuat daripada emas 18 karat, dihiasi permata 'malachite' pada bahagian tapaknya. nama setiap pemenang piala dunia fifa sejak 1974 juga terukir di bawah trofi tersebut.

bekas pemain sensasi manchester united, dwight yorke, yang merupakan duta fifa yang pernah dianggap sebagai pemain pertahanan tengah terbaik akan mempersembahkan trofi itu di kuala lumpur.

selain pernah mengambil bahagian dalam kelayakan tahun 1990, 1994, 1998, 2002 dan 2006, yorke juga pernah menjadi kapten pasukan trinidad dan tobago dalam fifa world cup tahun 2006.

Bagi peminat-peminat bola sepak tanahair, boleh saksikan piala tersebut secara dekat pada hari ahad ini (5 januari) di pwtc bermula jam 10 pagi hingga 10 malam dalam majlis fifa world cup trophy tour by coca-cola sambil mengambil bahagian dalam pelbagai aktiviti menarik termasuk bermain bola sepak.

yang paling best tentunya - MENGAMBIL GAMBAR BERSAMA TROFI FIFA WORLD CUP YANG ASLI..

jelajah seterusnya adalah isnin depan di indonesia...

aku? cukup la kot... dah tengok tadi... dan dah rasa bagaimana sesaknya kepala.. ekekeke


 
ketibaan piala dengan pesawat khas coca-cola


 
dwight yorke, duta fifa turut hadir 


 
nak letak piala pun kene selubung


 

 
piala idaman pasukan bola sepak seluruh dunia


 
krew rtm


 
 wartawan utusan, hafiz ahmad turut mengambil peluang bergambar

No comments:

Post a Comment

your comments is valuable..